"procvat"

Rusi ne izumiru

Lifestyle / Flash | 11. 03. 2015. u 11:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija demografski ne izumire, kako to vjeruju neki na Zapadu, nego čak bilježi rast nataliteta i populacije - piše "Forbes". Tvrdnja da Rusija "izumire", dok zemlje s liberalnim političkim i ekonomskim sustavom doživljavaju "procvat", ne odgovara stvarnosti, navodi novinar lista Mark Adomanis.

Zapadni stručnjaci tvrde da je jedini način da se populacijska degradacija izbjegne taj da Rusija krene putem demokratskih iI liberalnih reformi, jer sve postkomunističke zemlje koje su uvele tržišnu ekonomiju, demokraciju i zakonodavstvo žive mnogo bolje.

Međutim, Adomanis ukazuje da se pri pažljivijoj analizi može zaključiti da ideja o tome da se liberalizacija političkog i ekonomskog sustava povoljno odražava na demografiju neke zemlje - ne odgovara realnosti. Zemlje koje su provele liberalizaciju, iskorijenile su korupciju i stvorile pouzdane vlade, ali su, istovremeno, izazvale demografsku krizu koja je mnogo ozbiljnija nego ona u Rusiji. To se posebno odnosi na baltičke zemlje, koje su poznate kao najvatrenije pristalice liberalizma u postkomunističkoj Europi, prenosi Srna.

One su, istovremeno, u demografskom pogledu, među najnestabilnijim zemljama na svijetu, navodi novinar "Forbesa". Dugoročna demografska prognoza za Rusiju znatno je povoljnija nego u većem dijelu istočnoeuropske regije: ruski pokazatelj nataliteta ostvario je brži rast nego u bilo kojoj bivšoj postkomunističkoj zemlji Europe,osim Estonije.

Kopirati
Drag cursor here to close