zdrav obrok

Salate su zdrave - Da, ako sadrže ove sastojke

Lifestyle / Flash | 17. 07. 2015. u 09:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada se spomene zdrav obrok prva asocijacija je salata. Bilo da ste na reduciranoj ishrani, želite izgubiti na težini ili se samo želite zdravo hraniti trebate znati koji su „dobri”, a koji „loši” sastojci kada je salata u pitanju.

DOBRI:
- Krastavac
- Celer
- Mrkva
- Kelj
- Zelena salata
- Paprika

Međutim, ovo nije sve. Kako bi salata bila kompletan obrok neophodno je dodati i proteinske namirnice koje sadrže aminokiseline koje su neophodne za izgradnju i održavanje mišića, kao što su:

- Pileće prsa
- Tuna
- Bijela riba
- Bjelanca

Većina nas pravi istu grešku kada su salate u pitanju. Dodavanjem nezdravih sastojaka salata gubi namjenu zdravog obroka. Ukoliko želite da vaš obrok bude izbalansiran i zdrav trebalo bi izbjegavati namirnice kao što su:

LOŠI:
- Pržena piletina
- Suho voće
- Kukuruz
- Tortilja

Zelena salata poboljšava metabolizam, a zbog visoke razine kalijuma i doprinosi zdravlju bubrega i srca i boljem funkcioniranju elektrolita u organizmu.
Krastavac je izuzetno bogat vitaminima i mineralima. Ima izuzetno visok sastav vode (95%) i zbog toga krastavac spada u hranu najmanje energetske vrednosti, ali je zbog minerala i vitamina izuzetno ljekovit, prenosi Blic.rs.

Kopirati
Drag cursor here to close