Njega stopala

Savršena pedikura kod kuće u nekoliko koraka

Pedikura je tretman njegovanja nogu u kozmetičke ili medicinske svrhe, a radi se o uređivanju kože i noktiju na stopalima
Lifestyle / Flash | 19. 07. 2024. u 23:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Želimo li imati lijepa i zdrava stopala, pedikura bi trebala biti sastavni dio naše osobne higijene, bez obzira na godišnje doba. Ipak, često stopalima ne pružamo njegu koja im je potrebna. Pogrešna obuća, cjelodnevno stajanje i hodanje mogu negativno utjecati na zdravlje naših stopala, a zadebljanja na petama, urasli nokti ili žuljevi samo su neki od problema koji se mogu pojaviti uslijed nepravilne brige o stopalima.

Iako takva stanja nisu opasna za zdravlje, ako ih ne rješavamo na vrijeme, mogu izazvati određene zdravstvene komplikacije. Najbolji način brige o stopalima je upravo pedikura, a zašto je ona važna pročitaj u nastavku.

Što je pedikura?

Pedikura je tretman njegovanja nogu u kozmetičke ili medicinske svrhe, a radi se o uređivanju kože i noktiju na stopalima. Za lijepa, mekana i zdrava stopala, trebalo bi otići kod stručnog pedikera minimalno jednom godišnje, a osobe koje su sklone problemima sa stopalima i češće od toga.

Vrste pedikure

Postoje različite vrste pedikura, a među najpopularnijima su francuska, ruska i medicinska pedikura.

Francuska pedikura

Baš kao i francuska manikura, posljednjih godina jako je trendi i francuska pedikura. Riječ je o klasičnoj pedikuri koja uključuje lakiranje noktiju nude nijansama s elegantnom bijelom linijom na vrhu nokta. Karaketriziraju je prirodne, čiste i precizne linije. Međutim, osim klasične bijele francuske pedikure, popularne su i kombinacije s jarkim ili pastelnim bojama, osobito ljeti.

Ruska pedikura

Ruska pedikura u posljednjih je nekoliko godina postala jako popularna, a osobito je dobar izbor za sve one koji se boje skalpela i žileta. Ustvari je riječ o vrsti suhe pedikure jer se radi na suhoj koži i to uz pomoć posebnog alata (mašinice) koji omogućuje oblikavanje i uređivanje noktiju i kože na suhim stopalima. Kod ove vrste pedikure stopala se prije tretmana najčešće dezinficiraju sredstvima za suho pranje ili samo kratkom kupkom bez upotrebe sapuna/šampona.

Višak kože i zadebljanja odstranjuju se uz pomoć pedikerske brusilice koja ima različite jednokratne nastavke. Nakon toga slijedi poliranje i masiranje stopala nanošenjem hranjivog ulja koje dubinski hrani kožu i štiti je od vanjskih utjecaja. Po želji, ruska pedikura se može završiti lakiranjem noktiju. Prednost ove vrste pedikure je što je brža i 'čišća' od klasične pedikure, a daje jednako dobre rezultate. Tretman je siguran i bezbolan te je dobar izbor i za osobe s osjetljivom kožom ili su sklone infekcijama.

Medicinska pedikura

Medicinska pedikura odnosi se na rješavanje određenih problema vezanih uz stopala poput manjih bradavica, kurjeg oka, uraslih noktiju, natisaka i drugih kožnih problema na nogama. Ovaj tretman uključuje i sve dijelove klasične pedikure uz dodatak rješavanja nekog od spomenutih medicinskih problema, prenosi Žena.hr

Kako raditi pedikuru kod kuće?

Iako su tretmani pedikure danas dostupni u većini kozmetičkih salona, povoljni su i ne traju dugo, pedikura se može raditi i kod kuće. Njega stopala kod kuće može biti dio malih beauty rituala i opuštanja.

Za pedikuru kod kuće trebat će:

  • posuda s vodom,
  • pribor za uređivanje notkiju,
  • velika rašpica,
  • ručnik i hranjiva krema za stopala.

Ovo su koraci pedikure kod kuće koje bi trebalo slijediti:

  • Najprije s noktiju odstrani stari lak uz pomoć odstranjivača laka za nokte koji ne sadrži aceton.
  • Sada slijedi topla kupka za stopala – namoči stopala u toplu vodu u koju si dodala eterično ulje poput čajevca ili blagu kupku. Noge bi trebalo držati u vodi barem 20 minuta kako bi koža omekšala. Na taj ćeš način lakše ukloniti zadebljanja i višak kože sa stopala.
  • Nakon kupke, dobro osuši stopala i nokte i zatim slijedi pedikura.
  • Prvo na redu je rašpanje i odstranjivanje viška kože sa stopala i oko noktiju. Pritom je najbolje koristiti veliku rašpicu za stopala s metalnom površinom ili kamen plavac. Posebnu pozornost obrati na pete i na prostor između prstiju.
  • Uz pomoć rašpice oblikuj i zagladi nokte, ali izbjegavaj rezanje grickalicom jer bi ih na taj način mogla oštetiti. Ako imaš problema s uraslim noktima, najbolje je otići kod pedikera.
  • Nakon što si uredila nokte, možeš ih nalakirati ako želiš. Kako bi lak na noktima trajao što dulje, trebalo bi najprije nanijeti bazni lak koji će očvrstiti nokte, a zatim jedan ili dva sloja laka u boji po izboru. Nakon toga slijedi i 'top coat' odnosno završni lak za nokte koji štiti boju. Pričekaj da se lak dobro osuši.
  • I posljednji, ali ne i manje važan korak je hidratacija. Koža na stopalima prilično je suha i gruba pa ju je potrebno redovito njegovati hranjivim kremama ili losionima. Za njegu zanoktica dobar izbor je kokosovo ulje.
Kopirati
Drag cursor here to close