Ponovo zajedno

Srednjoškolci Nevesinja i Mostara: Prava strana je ona koju sam biraš

Lifestyle / Flash | 29. 04. 2015. u 10:49 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su u ožujku ove godine srednjoškolci iz Nevesinja prvi put posjetili Mostar i vjerske objekte, željeli su ponovno doći i družiti se s vršnjacima iz Mostara.

U okviru projekta PRO-Budućnost Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, u utorak, 28. 04. 2015. u Mostaru je organiziran susret učenika gimnazije Aleksa Šantić Nevesinje i predstavnika različitih srednjih škola Grada Mostara. Za projekat je od izuzetne važnosti potaknuti posebno mlade ljude na susrete, učenje o drugom i drugačijem, otvaranju k povjerenju, prihvaćanju različitosti, ali i jedinstvenosti. Ovi srednjoškolci su već podijelili jedno zajedničko obogaćujuće iskustvo, što ih je potaknulo da izraze želju za ponovnim susretom.

Susret je započeo u Vijećnici Grada Mostara, gdje je učenike dočekala predstavnica Gradske uprave Mostara, savjetnica gradonačelnika Radmila Komadina.

Četrdesetak učenika iz oba grada proveli su zajedno taj dan, posjetivši Multimedijalni muzej gdje su nazočili interaktivnoj predstavi o Gradu Mostaru u izvedbi Teatra mladih iz Mostara, izložbu Patchwork u Srednjoj muzičkoj školi, arheološki muzej Grada Mostara i ostale znamenitosti.

''Jednakost je vjera u bolju budućnost i Prava strana nije niti lijevo niti desno. Prava strana je ona koju sam biraš'' – poruke su mladih koji su se jučer družili u Mostaru, i koji planiraju i uzvratni posjet Nevesinju.

Podsjećamo da je prošla posjeta nevesinjskih srednjoškolaca Mostaru također održana u okviru aktivnosti projekta PRO-Budućnost 'Dan otvorenih vrata' koja se provodi u suradnji s Međureligijskim vijećem BiH, kad su učenici posjetili

Karađozbegovu džamiju, Samostan i župu svetog Petra i Pavla, Židovsko groblje, te Sabornu crkvu Svete Trojice, što je za sve učenike bilo obogaćujuće iskustvo – od toga da su neki mladi Nevesinjci prvi put vidjeli Mostar, preko učenja o drugim religijama, pa do razbijanja predrasuda o drukčijem.

Projekt PRO-Budućnost realizira Catholic Relief Services u suradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem BiH. Projekt ima cilj izgraditi pomirenje i povjerenje među građanima svih etničkih grupa u BiH, što se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane. Mostar i Nevesinje su jedan od 15 parova općina/gradova koji surađuju unutar projekta PRO-Budućnost.

Kopirati
Drag cursor here to close