Ne razmišljaju

Srednjoškolci u HNŽ-u se ne boje spolnih bolesti

Lifestyle / Flash | 06. 02. 2015. u 09:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čak 85 posto mladih u Hercegovačko neretvanskoj županiji ne razmišlja o svom reproduktivnom zdravlju, pokazalo je istraživanje udruge Novi pogled provedeno na tisuću srednjoškolaca u ovoj županiji.

U istraživanju na temu reproduktivnog zdravlja i HPV-a anketirani su učenici završnih razreda srednjih škola u HNŽ-u. Provedeno istraživanje je pokazalo kako učenici nedovoljno poznaju oblast reproduktivnog zdravlja i kako nisu svjesni opasnosti od HPV-a, ne znaju kako se prenosi i njegove simptome i ne razgovaraju o toj temi ni kući ni s prijateljima.

Istraživanje je pokazalo kako ih čak 73 posto još nije obavilo prvi pregled,a manje od 20 posto je zainteresirano uopće za preglede. Kada je u pitanju edukacija o ovom problemu, samo ju je 14 posto prošlo.

Iako grad Mostar ima formirano zdravstveno vijeće 74,7 posto učenika ne poznaje svoja prava. Mladi se rijetko liječe i to u privatnim ordinacijama to pokazuje da nemaju dovoljno povjerenja u zdravstvene ustanove. Čak 67 posto mladih je zainteresirano razgovarati sa stručnim osobama ili s osobama koje su već imale probleme.

Mladi očekuju da proces informiranja jednom uspostavljen postane ažuran, te se oko 150 mladih odlučilo biti dio mreže koja je i krajnji cilj projekta.

''U drugoj fazi projekta raditi ćemo na edukaciji iz sve tri oblasti, HP virusu, reproduktivnom zdravlju i pravima iz zdravstvenog osiguranja i dijeliti promotivni materijal. Uspostava mreže svih zainteresiranih subjekata-institucija, organizacija i pojedinaca spremnih nastaviti raditi zajedno na daljnjem strateškom promišljanju i operativnim aktivnostima zaštite reproduktivnog zdravlja mladih'', poručeno je udruge Novi pogled.

Ovaj projekt je omogućila podrška američkog naroda putem Američkog veleposlanstva u Sarajevu.

Podsjećamo, kako je udruga Novi pogled također nedavno ukazala na problem nedostatka citostatika u HNŽ-u.

Kopirati
Drag cursor here to close