Mutno nebo

Stigao saharski pijesak

Nebo iznad Mostara prekrio je saharski pijesak. Sve se to moglo vidjeti na satelitskim snimkama, i upravo zbog toga nebo bi moglo negdje biti mutno pa će vam se činiti kao da je oblačno.
Lifestyle / Flash | 20. 06. 2024. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovih dana nad našim prostorima zadržat će se oblak pustinjske prašine. Satelitske snimke pokazuju kako ovaj oblak "putuje" prema nama.

 Unatoč anticikloni i toplinskom valu, nebo će zbog toga biti mutno, a ponegdje i žućkaste boje.

Blaž Šter, meteorolog u slovenačkoj Agenciji za životnu sredinu, na društvenoj mreži X podijelio je satelitske snimke na kojima se vidi kako se oblak pustinjske prašine širi našim područjima.

''Prva fotografija je od jučer, druga od danas. Nije slučajno da je pustinjska prašina gotovo uvijek prisutna tokom toplotnih talasa'', dodao je Šter.

Stanje je slično i u Hravtskoj. Hrvatski mediji u četvrtak su objavili kako je u Hrvatsku stigla golema količina saharskog pijeska, što potvrđuju i satelitske snimke koje su objavili meteorolozi. Portal Istranet piše da su snažni vjetrovi uz izražena vertikalna uzdizanja zraka prouzročili su zarobljavanje sitnih čestica saharskog pijeska u atmosferi.

''Riječ je u uobičajenoj situaciji na prednjoj stranici ciklone koja se sada nalazi na Pirenejskom poluotoku, samo će ovog puta količina prašine ponovno biti znatno veća od uobičajenih vrijednosti", navode.

Unatoč anticikloni i toplinskom valu, nebo će zbog toga biti mutno, a ponegdje i žućkaste boje. Sve do početka idućeg tjedna trebala bi trajati ova situacija, a nakon toga bi se atmosfera trebala postupno raščistiti.

 

Agencija za životnu sredinu je naknadno priopćila da je prašina za sada još uvijek na visini, a da se narednih dana očekuju povišeni nivoi PM10 čestica pri tlu.

  / Saharski pijesak putuje prema Europi

Uzrok prašine koja može doprijeti do Europe su pješčane oluje, koje nastaju prilikom jakih vjetrova na velikim područjima pustinje Sahare, koja se proteže širom sjeverne Afrike. Da bi vjetrovi nosili prašinu tisućama kilometara dalje prema Europi, uvjeti moraju biti povoljni: vremenski sistemi sa jakim vjetrovima. Do Starog kontinenta stižu uglavnom kada duboki ciklon opstane iznad zapadnog Mediterana i sjeverne Afrike.

Pustinjski pijesak može se zadržati nad Europom nekoliko dana, možda ga odnesu jaki vjetrovi ili ga odnesu obilnije padavine.

Ranije su mediji objavili i zašto saharski pijesak stiže u Europu. Kada pijesak stigne stručnjaci većinom savjetuju: ostanite doma! Saša Srić, internist i pulmolog, voditelj opće interne KBC-a Zagreb govori kako saharski pijesak nije bezazlen. Ukazao je na brojne zdravstvene probleme.

Može izazvati tek blage respiratorne poteškoće, ali kod najosjetljivijih kroničnih bolesnika čak dovesti do srčanog udara.  

Kopirati
Drag cursor here to close