Zašto se ti snovi često ponavljaju?

Što znači kad sanjate da vas netko proganja? Stručnjak za snove ima odgovore

Svi smo imali one snove u kojima nas je netko proganjao dok smo trčali što brže možemo, pokušavajući im pobjeći.
Lifestyle / Flash | 06. 09. 2024. u 09:15 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon toga bi se probudili u hladnom znoju, te shvatili da san nije stvaran i da smo sigurni u svojim krevetima, prenosi VeryWell Mind

Unatoč tome, to iskustvo može djelovati zastrašujuće i uznemirujuće, te nas ostaviti da se pitamo jesu li ti snovi normalni i što bi mogli značiti.

" Vrlo je uobičajeno sanjati da vas netko proganja. Zapravo, to je jedan od snova koji se najčešće ponavlja", kaže Lauri Loewenberg, analitičar snova.

Pozvali smo stručnjake da podijele neka moguća tumačenja ovih snova kao i neke strategije suočavanja koje nam mogu pomoći u rješavanju problema koje predstavljaju.

Snovi o proganjanju često odražavaju temeljne strahove, tjeskobe, traume, emocije ili stresore koje izbjegavamo u stvarnom životu. Možemo pobjeći od njih, ali se ne možemo sakriti, jer će nas naša podsvijest loviti i naći načina da nas podsjeti. Što više izbjegavamo problem, vjerojatnije je da će se san češće ponavljati.

Ovi snovi mogu biti uznemirujući, osobito ako se često ponavljaju, pa bi moglo biti korisno posjetiti stručnjaka za mentalno zdravlje koji vam može pomoći da istražite temeljne probleme koji ih uzrokuju.

Moguća tumačenja snova o proganjanju

Sigmund Freud, austrijski neurolog koji je utemeljio psihoanalizu i često se naziva ocem psihologije, postavio je teoriju da su naši snovi prozor u našu podsvijest. Prema Freudu, naši snovi predstavljaju mješavinu naših vanjskih podražaja i unutarnjih iskustava.

Doslovno govoreći, mogli bismo pomisliti da sanjati da nas proganjaju znači da nas netko želi uhvatiti. Međutim, ti snovi općenito ne predstavljaju fizičku opasnost, objašnjava Loewenberg.

Umjesto toga, više su metaforički u svom značenju. "Sanjati da vas proganjaju može značiti da ste u opasnosti da pogoršate trenutni problem jer bježite od nečega što zahtijeva vašu pažnju umjesto da se suočite s tim", kaže Loewenberg.

Na primjer, mogli biste izbjegavati problem koji nije riješen ili potisnute emocije s kojima se ne želite suočiti, kaže Elizabeth Hughes, LPCC, terapeutkinja u ADHDAdvisoru.

Ovo su neka od mogućih tumačenja snova o proganjanju

Teške situacije: Ako u snu bježite od nekoga ili nečega, to može simbolizirati da izbjegavate problem ili situaciju u svom budnom životu. To bi mogao biti problem za koji smatrate da je prevelik ili stresan da biste se s njime izravno suočili.

Strah od sukoba: Proganjanje može odražavati strah od sukoba. Progonitelj u vašem snu mogao bi predstavljati osobu, odgovornost ili emociju koja vas uznemiruje, s kojom se nerado suočavate, kaže Loewenberg.

Nerazriješene emocije: Ponekad ovi snovi ukazuju na neriješene emocije ili traume. Možete se pokušati distancirati od teške prošlosti, kaže Loewenberg; međutim, ako postoje problemi s kojima se niste u potpunosti pozabavili, oni vas mogu "progoniti" u vašoj podsvijesti.

Želja za bijegom: Ako u snu pokušavate pobjeći od nečega, to može sugerirati želju da se oslobodite nečega u svom životu, kao što je veza, posao ili obaveza koja vam se čini ograničavajućom. Možda niste sebi priznali tu želju u svom budnom životu, pa vam podsvijest može skrenuti pozornost na nju u vašim snovima.

Uzroci stresa: Loewenberg kaže da proganjanje može predstavljati pritiske ili uzročnike stresa u vašem životu, poput neplaćenih računa, prijetećih rokova, visokih očekivanja ili osobnih izazova koji se čine toliko teškima da radije ne biste razmišljali o njima.

Fobije: San bi mogao biti simboličan prikaz nečega čega se bojite ili zbog čega se osjećate ugroženo, poput fobije.

Unutarnji demoni: San bi mogao značiti da bježite od dijela sebe koji doživljavate kao negativan ili štetan, poput loše navike, negativnih misli ili destruktivnog ponašanja. San bi mogao isticati dio vas od kojeg pokušavate pobjeći ili ga promijeniti.

Kopirati
Drag cursor here to close