Zdravlje

Svjetski dan bubrega: Svaka deseta osoba ima neki stupanj oboljenja

Lifestyle / Flash | 12. 03. 2015. u 07:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski dan bubrega obilježava se danas, a ovogodišnjim sloganom "Zdravi bubrezi - zdravlje za sve" ističe se činjenica kako pružanje zdravstvenih usluga u cilju zaštite i unapređenja zdravlja bubrega mora biti dostupno svima.

U prosjeku svaka deseta osoba ima neki stupanj kronične bubrežne insuficijencije. Ova bolest se može razviti u bilo kojem uzrastu, ali je rizik veći u starijoj dobi.

Procjenjuje se da ovu bolest ima jedan od pet muškaraca i jedna od četiri žene starosne dobi od 65 do 74 godine, kao i polovina populacije od 75 ili više godina, prenio je Tanjug.

Bez obzira na godine, jednostavne preventivne mjere mogu usporiti napredovanje bolesti bubrega, spriječiti komplikacije i poboljšati kvalitetu života. Pregledom uzorka mokraće, krvi i krvnog tlaka mogu se otkriti rani znaci bubrežne bolesti.

Kronična bolest bubrega je ozbiljno oboljenje, koje zbog značajnih troškova liječenja, kao i lošije kvalitete života, skraćenog radnog i životnog vijeka oboljelih, predstavlja značajan javnozdravstveni problem. Skoro trećina bolnički liječenih osoba boluje od kronične bolesti bubrega, koja je uzrok čak 84 posto smrtnih ishoda od svih bolesti bubrega.

Najčešće grupe u povećanom riziku su bolesnici s povišenim krvnim tlakom, dijabetesom, osobe koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu, malokrvni ili starije osobe, kao i one s pozitivnom obiteljskom anamnezom o bolestima bubrega.

Porast broja bolesnika s kroničnom bolešću bubrega, njezin asimptomatski tijek i kasno otkrivanje, kao i visok rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrtnog ishoda, usmjerili su pažnju stručne javnosti k prevenciji i ranom otkrivanju ovih bolesti, kao i pokretanju kampanja kojima je cilj informirati stanovništvo o važnosti pravovremenog odlaska liječniku.

Svjetski dan bubrega obilježava se od 2006. godine, diljem svijeta, drugog četvrtka u ožujku.

Kopirati
Drag cursor here to close