Srbija

''Svjetsko prvenstvo'' u tucanju uskršnjim jajima: Pehari otišli u ženske ruke

Kako kažu poznavatelji ovog neobičnog nadmetanja svjetskog glasa, natjecatelji u razbijanju kuhanih jaja pripremaju se mesecima prije natjecanja obilazeći salaše.
Lifestyle / Flash | 24. 04. 2022. u 19:34 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svjetsko prvenstvo'' u tucanju farbanim uskršnjim jajima, 32. po redu, održano je ovog Uskrsa u Mokrinu kraj Kikinde (Srbija) u kome je na desetine natjecatelja uporabom posebnih tehnika kucanja s kuhanim farbanim kokošjim jajima pokušalo da dođe do pobjede i da baš njihovo jaje pretekne sve okršaje i prođe nerazbijeno.

Po prvi put otkako se ovo natjecanje organizira žene su pobijedile i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji, pa je ovogodišnja svjetska prvakinja 22-godišnja Ivana Prodanović, a pehar u mlađoj kategoriji pripao je Jani Jurić. Iako su trofeji otišli u ženske ruke, nisu se daleko odmakli od bine na kojoj su proglašene pobjednice, jer su obje natjecateljice iz Mokrina.

Foto: Anadolija / ''Svjetsko prvenstvo'' u tucanju uskršnjim jajima

Pobjednica nije krila uzbuđenje što je pobijedila u seniorskom natjecanju koje je do sada bilo isključivo privilegija muškaraca, ali ovo nije prvi pehar koji ide u obitelj s obzirom na to da je njen otac Miodrag Prodanović treći na takozvanoj ''Vječnoj listi'' pobjednika ''Svjetskog prvenstva'' u tucanju uskršnjim jajima.

Veliki broj ljudi prisustvovao je ovim nadmetanjima koja se održavaju u okviru tradicionalnih svečanosti koje se više od tri desetljeća organiziraju u čast Uskrsa, a koja su počela još prošle subote, na Lazarevu subotu. Pošto 2020. zbog pandemije koronavirusa natjecanje nije održano, a prošle godine nije bilo tako masovno, ovogodišnje nadmetanje se smatra prvim post-covid natjecanjem, zbog čega je i veliki odziv bio kako natjecatelja, tako i posjetitelja.

Foto: Anadolija / ''Svjetsko prvenstvo'' u tucanju uskršnjim jajima

Kako  kažu poznavatelji ovog neobičnog nadmetanja svjetskog glasa, natjecatelji u razbijanju kuhanih jaja pripremaju se mesecima prije natjecanja obilazeći salaše i dvorišta gde se gaje kokoške i biraju jaje za koje se pretpostavlja da bi moglo da bude tvrđe od drugih. Stručnjaci u ovom sportu to rade kuckajući jaje o zub i po zvuku raspoznaju koje je tvrđe od koga. A, onda je tu važna i tehnika kako kucanja, tako i držanja jajeta. Tko uspije da spoji ove dvije vještine, ima najveće šanse da pobijedi. Jer pobjednik koji uspije u tom nadmetanju ulazi na večnu listu ''svjetskih prvaka''.

”Svetsko prvenstvo” u tucanju uksršnjim jajima je takmičenje koje je proisteklo iz vekovne tradicije koja se upražnjavala za Uskrs, pa sada pobednik nije samo seoski, već i ”svetki šampon”. Odnosno šampionka, kako je to ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close