Bvlgari Goldea

U BiH predstavljen najluksuzniji miris do sada

Lifestyle / Flash | 27. 10. 2015. u 07:07 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Krma od kovanog zlata bila je;
jedra su bila purpurna,
i sva su toliko bila namirisana,
Da su od toga vjetrovi bili na smrt bolesni od ljubavi'

Zlatna Bvlgari godina

Goldea je pozivnica za nezaboravno putovanje čula mirisa, nastalo iz vizije parfumera – draguljara i obogaćeno poviješću svijeta i njegovim naslijeđem i bogatstvom.

Goldea, metafora za nagovještaj Zlatnih Godina posmatrano iz svih aspekata, priča nekoliko priča:

Bvlgari je paradigma alkemičara/zlatara koji radi na žutom zlatu i udahnjuje formu evo već preko 130 godina, uzburkava strasti, te kombinira klasično naslijeđe i modernizam. U Sarajevu, u BBI Centru u parfimeriji Plaza, 23. listopada, Bvglari je proslavio svoj rad uz promoviranje svog novog, najluksuznijeg mirisa do sada, Goldeae.

Bvlgari voli žene ikone i nikada ne prestaje da pretražuje po njihovom najdubljem biću, a sve sa ciljem da kreira dragocjenu priču samo za njih, ispisanu u mirisu i nakitu – 'ljubavnu priču', koja traje evo već više od stoljeća i koja je svoj puni procvat doživjela tokom zlatnih šezdesetih 20. stoljeća negdje između Hollywooda, Cinecittà i Cannesa.

Strastvena veza koju su moderne Božice uvijek imale sa zlatom i zmijama, kao drugi talismanu Bvlgarijevoj poeziji metala, dragulja i mirisa.

Manifesto Bvlgari stila, Goldea zlatne čestice zrače inovativnom mirisnom, cvjetno-orijentalnom emocijom prelamajući svjetlona toploj koži. To je također i počast jedinstvenoj ikoni svjetla, senzualnosti i zlata u istoriji, književnosti i teatru preko 2000 godina: Kleopatri.

Naglašavanje božanskog

Izuzetno dragocjena priroda mirisa Goldea i njena carska, senzualna, blještava
aura upravo se ogleda u zlatu… Ta igra refleksije i višestruke isprepletenosti između parfema i zlata su bit i suština Goldeae.

Utjelovljenje sunca

Zlato je predmet snova od postanka, za njega se vežu različiti mitovi i legende. Ono je pokretač spektakularnih ljudskih napora, od kralja Salomona do Aleksandra Velikog, od drevnih Inka do Christophera Columbusa. Egipćani su od početka civilizacijebili oni koji su mu dali mitsku dimenziju i smatrali ga utjelovljenjem sunca. Ono je na neki način ekvivalent Boga Ra za koga drevni Egipat tvrdi da je njegovo jedino dijete. Neprekidnom kruženju planetaodgovara stabilnost i postojanost ovog metala.

Ovaj jedinstveni metal, koji predstavlja na neki način odraz bogova, predaje im svoju božansku besmrtnost obečavši im novi život nakon boravka na Zemlji: magiju sjajne vječnosti, mjesto u svetom zlatnom domu ovog plemenitog metala.Nakon Grka i Rimljani su prihvatili ovaj kult zlata kao utjelovljenja sunca. Čak se vjerovalo da ovaj kraljevski metal može produžiti život.

Od Egipta do Zlatnih Šezdesetih

Pored zlatne ploče, faraoni i kraljevi Egipta su nosili i izdignutu kobru na čelu kao oličenje oka Boga Ra, koje je otvoreno prema nebu i koje predstavlja zaštitu od zlih sila i zala. Za razliku od loše reputacije zmije još u Metalnom dobu, sve kasnije civilizacije – od Kine do Egipta, uključujući stare Grke i Rimljane – koristili su je kao simbol mudrosti, snage i vječnosti. Boga Zmiju, čija koža simbolizira regeneraciju, također su obožavali i Asteci i Hindusi.

U 19. stoljeću, Kraljica Victoria uvela je zmiju kao moderni talismankada ju je odabrala kao simbol vječne ljubaviza vjerenički prsten. Zmija se od davnina smatra zlosretnom. Doživjela je blistavo oživljavanjeu 20. stoljeću, zahvaljujućiTubogas tehnicikoja je omogućila zlatarima, od četrdesetih godina 20. stoljeća, pa na ovamo, da se poigraju sa fleksibilnošćunjenog cilindričnog i ljuskastog tijela na zlatnoj isprepletenoj mreži. U današnje vrijeme, savršena tehnika, virtuoznost majstora i inovativni dizajnBvlgari nakitakreirali su sada već više od 50 godina prepoznatljivog i priznatog stila.

Od šezdesetih godina 20. stoljeća, Bvlgari nakit se povezuje sa posljednjom kraljicom Egipta, Kleopatrom,koja je u Hollywoodu nezaboravno utjelovljenaglumačkom ikonom Elizabeth Taylor.

Žena zlata i svjetla

Kleopatru su Rimljani jednostavno zvali 'Superiorna'. Ciceron i Plutah bili su fascinirani tom ženom. Julius Caesar, a poslije i Antonije pali su joj pred noge. Počevši od Shakespearea, ona je predmet više od 200 umjetničkih komada – opera, baleta i nekoliko filmova. Više od 20 stoljeća Kleopatra ne prestaje da fascinira. Osim onoga što legenda kazuje, ona je zaista bila nevjerovatno moderna žena za to doba. Maksimalno smiona i hrabra, bila je pravi kreator svoga života i nadasve nadarena glumica –strastvena , senzualna,karizmatična, smiona, čak provokativna, određena da kontroliše svoju sudbinu. SaGoldeaom, Bvlgari slavi njenu nevjerovatnu auru.

Mit vječnosti

Pojavila se sa 21. godinom ispred Julius Cesara u svom tipičnom stilu, omotana u nešto što bi u današnje vrijeme bilo najbliže prekrivaču: Istorija je učinila besmrtnim ovaj susretizmeđu dvije divlje zvijerikoje su odmah shvatile da imaju sličnosti, voljele sei bile na vrhuncu moći. Kleopatra je bila majstor spektakla. Putovala je Nilom sa Cezarom u 90 metara dugom brodu, okružena sa 4000 čamaca, ostavljajući iza sebe opojan trag parfema: mirisna smola, benzoin i mošus. Bila je pravo utjelovljenje Božice ljubavi na Zemlji.

Kleopatra je bila svjesna snage simbola i intenzivno ih je koristila: čarobna kobra na čelu i sl. Čak se maskirala i u Afroditu i takva pojavila pred Antonijem, svojim budućim suprugom.

Za nju je Plutarh rekao da je više nego prelijepa i da ima nevjerovatnu auru i privlačnost. Kleopatra je samu sebe smatrala neponovljivom. Nije čudo da je kao takva očarala Hollywood i da je upravo Elizabeth Taylor bila ta koja je toliko realistično i strasno utjelovila njen lik, noseći raskošni Bvlgari nakit. Prva apsolutna diva u istoriji, blistava i senzualna Kleopatra pokazala je put i postavila pravila: afirmisati božanski karakter neprekidno vladajući neprevaziđenom fascinacijom.

Kreiranje Goldeae

Kreirao ju je Alberto Morillas.Goldeaje prva raskošna himna mošusukoji je oduvijek bio karakteristika Bvlgari parfemskog stila. Ovaj Eau de Parfum – posebno je posvećen bijelom mošusu iz koga Alberto Morillas otpušta mitski miris. Upravo je mošus Grcima i Rimljanima davao božansku svjetlost.

Struktura parfema

Gornje note:
Bijeli mošus, narandžin pupoljak, bergamot, malina

Srednje note:
Zlatni mošus i latice jasmina

Donje note:
Baršunasti mošus, amber, pačuli i egipatski papirus

"Luksuzni modernizam Goldeaepoigrava se sa tradicionalnim zakonitostima i vrijednostima talijanskih i franscuskih parfimerija. Međutim, parfemi koje ja kreiram za Bvlgari su pravi dragulji, kao završni i neizostavni detalji na dragom kamenu. Isto kao što to radi draguljar, želio sam da isklešem sjaj zlata,kao zaleđenu kapljicu vode koja prelazi “svjetleće polje”. Apsolutna i senzualna kreacija, koja doslovno zrači na goloj koži.

Goldea je istinska himna mošusu, a cvjetne note joj daju tu mekanu prirodnost koja je meni iznimno važna.Kada bi bila boja, bila bi kao lopta od zlata koja bi reflektovala sjaj i vedrinu neba.Kao zalazak sunca... Ali Goldea također podrazumijeva i bogatstvo i vječnost koju zlato simbolizira, kao i hipnotičku fascinaciju koju ima kroz istoriju ljudskog roda i bogova, od drevnog Egipta, pa do današnjeg doba.

By Alberto Morillas, perfumer, kreator Goldea

Magija bočice

Goldea je istinski manifesto kojim Bvlgari potvrđuje identitet draguljara i parfumera istodobno. Prožimajući se kroz različite simbole, ovo minijaturno umjetničko djeloje mnogo više od puke bočice. Osjećate se kao da ste zagledaniu jezgru zlatne kapljice u kojoj se prelama svjetlost.

Prije svega, čistoća i perfekcija njenog oblika, izlivena, polirana i precizno izrezana kao vrijedan dragi kamen. Goldeasjaji punim sjajem kao brilijant u zlatu, istinski Bvlgari potpis...

Bočica je na neki način personifikacija Egipatske boginje koja slavi sunce. Posmatrano u dvije dimenzije, sunce predstavlja idealan oblik kruga. Jedna dimenzija je asocijacija na Hathor, boginju sunca, a druga grčku Afroditu, boginju ljubavi i sreće.

Gornji dio bočice u obliku zlatnog prstena također simbolizira božanstvoi magijsku snagu zmije,koju Bvlgari koristi kao motiv ikonu, prenoseći ga i u parfemski svijet.

Dvije kružne, okolne polovine talismana simbolizuju neprolaznu ženstvenost.

GOLDEA kampanja

Isabeli Fontana utjelovljuje sjaj Goldea žene. Sve na njoj i u njoj evocira misterizno mjesto rođenja ovog parfema, skoro pa sveta ženstvenost, pohotnost i karizma. Njena prirodnost kao da pripada “krugu neponovljivih”, čiji je apsolutni začetnik Kleopatra.

Osim dojma fatalne žene kojeg osvaja,Goldeasija nevjerovatnom svjetlošću. Gdje god da ide, prepoznata je kao živuća boginja. Carski dojam koji ostavlja potiče iz fizičkog, način na koji drži glavu, njena unutrašnja moć zavođenja – oboje jedinstveno i savremeno. Sve u njoj je mitološki savršeno.

Svaki put obučena prikladno mjestu gdje se nalazi, nikada nije bez Bvlgari nakita, koji je omotan oko njenog vrata ili zglobova. Ili bez boce parfema, koji je njeno oružje zavođenjai koje hvata svjetlostkojim ona zrači. Sunce, zlato i zmijaneraskidivo su isprepleteni... jedinstveni koncept koji je čini samo svojom.

Goldea donosi najbolje od nje same, ona korača naprijed, samosvjesna kao žena koja upravo želi da bude, na krilima svoje ljepote i snageprema vrhu piramide gdje ječeka dragulj – novi Bvlgari parfem Goldea.

Kopirati
Drag cursor here to close