Borislav Bojić

U BiH živi od pet do dvanaest posto LGBT osoba

Lifestyle / Flash | 19. 05. 2015. u 13:26 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH organizirala je danas u Sarajevu tematsku sjednicu povodom 17. svibnja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Sjednica je posvećena podizanju svijesti o ljudskim pravima LGBT osoba te stvaranju prostora za dijalog u BiH i korak naprijed ka demokratskom i tolerantnom bh. društvu lišenom diskriminacije i predrasuda.

Predsjedavajući Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava Borislav Bojić je kazao da prvi put organiziraju tematsku sjednicu koja je posvećena pravima LGBT osoba.

Naveo je da se 17.5., Međunarodni dana borbe protiv homofobije i transfobije, od 2005. godine obilježava u više od 70 zemalja svijeta i službeno je priznat od Parlamenta EU.

"LGBT osobe čine pet do 12 posto stanovništva svakog društva pa tako i u BiH. Međutim, i pored toga, ovi građani i građanke BiH zbog nasilja, straha i diskriminacije ostaju u potpunosti nevidljivi u bh. društvu", kazao je Bojić.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović je kazao da danas prvi put razgovaraju o ovoj temi te da se nada da će razmijeniti mišljenja i u budućnosti pružiti mnogo više prava i raditi zajednički na slobodi izražavanja.

Šefica Ureda Vijeća Ezrope u BiH Mary Ann Hennessey je kazala da se proces javnog prepoznavanja LGBT zajednice, prepoznavanja da postoji, da ima teškoće i prava koji je počeo u zadnje četiri godine, možda čini spor, „ipak je to nada, to je svjetlo nade“.

Navela je da je 2011. godine morala tražiti LGBT partnere, čak i u društvu.

"Međutim danas, 2015. godine, tu smo u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ima napretka, ali ne trebamo se zadovoljavati s malim promjenama, iako su pozitivne, jer BiH još nije po evropskim standardima kada govorimo o zaštiti od diskriminacije vezano za seksualnu orijentaciju i rodni identitet", kazala je Hennessey.

Istaknula je da, kada govorimo o LGBT pravima, „govorimo samo o istim univerzalnim ljudskim pravima koja svi očekuju da su im zagarantirana“.

Direktor Sarajevskog otvorenog centra Saša Gavrić je kazao da BiH danas doživljava jedan povijesni dan.

"Prvi put u BiH se u jednom parlamentu raspravlja o pravima jedne manjinske skupine koja dosad nije imala mogućnost i priliku da se o njoj govori u njenom državnom parlamentu ili bilo kojem drugom parlamentu na entitetskom i županijskoj razini", kazao je on.

Po njegovim riječima, za ovu populaciju, osim diskriminacije i nasilja koje je prisutno, možda još veći problem predstavlja pitanje socijalne isključenosti.

Kazao je da većina LGBT osoba u BiH još živi u strahu da će biti odbačeni od roditelja, prijatelja, kolega... Iz tog straha oni se ne usuđuju ni da javno govore o svojoj seksualnoj orijentaciji.

"Zadovoljstvo mi je da danas u parlamentu, na ovom skupu, možemo da govorimo o položaju jedne grupacije koju često nazivamo ugroženom grupacijom i koja je najčešće izložena svim oblicima diskriminacije", kazala je ombudsman za ljudska prava Jasminka Džumhur.

Kopirati
Drag cursor here to close