Salpa

U Dalmaciji omiljena riba sadrži kemikalije koje djeluju kao LSD

Lifestyle / Flash | 13. 02. 2015. u 17:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najnovija istraživanja dokazala su da su utemeljene glasine da konzumacija ribe u britanskom govornom području poznate kao salema porgy može izazvati jake halucinacije, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o ribi koja nastanjuje Mediteran, ali i dio Atlantika, a omiljena je poslastica na meniju niza restorana. Upravo je u jednom restoranu u Marseilleu prije nekoliko godina prvi put zabilježen slučaj neobične reakcije na ovu ribu. Kako se pisalo, dva muškarca su, nakon što su jeli ovu vrstu ribe, završila u bolnici zbog jakih vizualnih halucinacija koje su portajale punih 36 sati.

Znanstvenici su došli do zaključka kako salema porgy (latinskog naziva sarpa salpa, a u nas kao salpa) sadrži tvar koja može djelovati izuzetno psihoaktivno - navodno je posrijedi najjači “trip” koji se može iskusiti. Međutim, neće svakoga tko pojede salpu uhvatiti "žuta minuta": znanstvenici vjeruju da kao LSD djeluju samo one ribe koje su se hranile određenom vrstom alge.

Nisu precizirali kojom, ali s obzirom na činjenicu da je salpa sastavni dio ponude dalmatinskih peškarija, a o njenom se čudnom djelovanju na mozak ovdje malo zna, po svoj je prilici riječ o vrsti alge koja ne raste u Jadranu, javlja Slobodna Dalmacija.

Inače, za ovo nesvakidašnje djelovanje znali su (navodno) još stari Rimljani koji su ju rado uvrštavali na jelovnike kako bi malo "začinili" svoje bakanalije.

Kopirati
Drag cursor here to close