Vermelho

U Mostar stigle prve medalje za ples na svili

Početkom lipnja održan je prvi međunarodni turnir natjecateljskog karaktera u plesu na svili u Puli na kojem su sudjelovale i tri djevojčice iz Mostara.
Lifestyle / Flash | 12. 06. 2024. u 12:18 N.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa sve većim brojem zainteresiranih na našim prostorima daje se prilika razvitku novih sportova, pa se tako jedan sve češće spominje u zadnje vrijeme. Iako noviji i mlađi sport od većine ostalih, ples na svili nije ništa manje naporan te zahtjeva visoku fizičku spremu, puno discipline i kordinacije pokreta.

Foto: Privatna arhiva / Ples na svili

Kako ova vrsta plesa daje dobre rezultate na tijelu i duhu nije ni čudo što ima tako puno ljubitelja, a obzirom na rast popularnosti samog kluba te na visoko pozicionirana mjesta i medalje koje su po prvi puta s ovakvog natjecanja donijeli u svoj grad, nema sumnje da još veći napredak samo slijedi.

Prve medalje za Mostar

Naime, početkom lipnja održan je prvi međunarodni turnir natjecateljskog karaktera u plesu na svili u Puli na kojem su sudjelovale i tri djevojčice iz Mostara.

Drugo mjesto osvojile su devetogodišnja Vita Aničić u Mini kategoriji te dvanaestogodišnja Adna Malović u kategoriji Teen, dok je šesnaestnaestogodišnja Nika Šunjić u kategoriji Teen II. osvojila 5. mjesto.

Sve tri djevojke predstavnice su mostarskog kluba Vermelho, prvog kluba plesa na svili na području naše zemlje, iz kojeg su istaknuli kako je djevojkama nedostajalo jako malo za prvo mjesto, te se radilo o sitnim bodovima koji su presudili.

''Neizmjerno smo ponosni na uspjeh svojih članica. Bilo je to jedno jako emotivno iskustvo, svi su bili presretni što imaju priliku biti dio jednog tako posebnog trenutka za sve plesače na svili na našim prostorima'', rekla je za Bljesak.info Martina Martić jedna od voditeljica ovog kluba.

Istaknula je kako je cilj turnira bio da se na jednom mjestu okupe ljubitelji plesa na svili, da se druže, upoznaju, povežu i ostvare nove suradnje, u čemu su kako navodi, organizatori turnira definitivno uspjeli.

Crveno na portugalskom

''Oduševljeni smo kako je turnir bio besprijekorno organiziran, sve je bilo na vrijeme, mislili su na svaku sitnicu i detalj. Prijava za natjecanje je bilo više nego što su mogli primiti, tako da se nadamo da će sljedeće godine turnir trajati 2 dana'', dodala je Martić i istaknula kako je na turniru sudjelovalo oko 80 natjecatelja od kojih 7 klubova iz Hrvatske, 1 iz Slovenije i 2 iz BiH.

Foto: Privatna arhiva / Zahtjeva visoku fizičku spremu...

Inače, klub Vermelho je sa svojim radom započeo prije 10 godina na području Mostara a od nedavno održavaju i treninge u Ljubuškom. Imaju več 50 članova od kojih su neki i učenici Koledža ujedinjenog svijeta, a svim svojim sportašima daju ljubav i pažnju koja im je potrebna za uspješnu daljnju karijeru.

Samo ime kluba znači crveno na portuglaskom jer crvena označava boju ljubavi, a vlasnica je inspiraciju dobila zbog svoje ljubavi prema ovom sportu.

O plesu:

Ukoliko niste upućeni, ples na svili je spoj umjetnosti pokreta, plesa i akrobacija. Izvodi se u zraku na sintetičkom materijalu, na kojem se izvode figure i padovi. Za akrobacije koje se izvode potrebna je snaga, izdržljivost i fleksibilnost. Ples na svili uključuje korištenje mišića čitavog tijela, ali dominira snaga gornjeg dijela tijela.

Kopirati
Drag cursor here to close