zabrinjavajuće

U RS-u ne postoje vrtići u 22 općine

Lifestyle / Flash | 06. 12. 2015. u 12:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U čak 22 općine u Republici Srpskoj ne postoje predškolske ustanove, što je zabrinjavajuće i otežavajuća okolnost za sustav predškolskog odgoja i obrazovanja u tom bh.entitetu.

Trenutno je oko 8.500 djece u RS uključeno u organizirani predškolski odgoj i obrazovanje, što predstavlja oko 14,5 posto ukupnog broja djece predškolskog uzrasta.

U Nacrtu strategije razvoja obrazovanja u RS-u, koju će zastupnici Narodne skupštine RS razmatrati na sjednici 8. prosinca, priznaje se da je sasvim očigledno da je, u odnosu na okruženje i Europu, veoma skromna obuhvaćenost djece predškolskim odgojem i obrazovanjem u RS-u.

Tvrdi se da je godinama ovaj podsustav ozbiljno zanemaren, podcijenjen u pogledu mogućnosti doprinosa kvalitetnijoj podršci obrazovanju i obrazovanju u cjelini i općim društvenim vrijednostima.

U 2014. godini, u 43 lokalne zajednice u RS-u funkcionirala je 41 ustanova u javnom i 48 ustanova u privatnom sektoru, od kojih su dvije osnovane od strane vjerske zajednice.

Važno je napomenuti da je u nekim sredinama izraženija privatna inicijativa za osnivanje ovakvih ustanova (Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža), dok jedinice lokalne samouprave još nisu osigurale uvjete za osnivanje predškolskih ustanova u javnom sektoru.

S druge strane, u nekim sredinama postoji po nekoliko predškolskih ustanova u privatnom i javnom sektoru (Banja Luka, Bijeljina, Prnjavor, Gradiška).

''Evidentno je i da, u nekim jedinicama lokalne samouprave, sudeći po broju predškolske djece, postoji izrazita potreba za gradnjom objekata predškolskih ustanova ili adaptacijom praznih školskih prostora, za potrebe predškolskog odgoja i obrazovanja (Vukosavlje, Osmaci, Oštra Luka, Petrovo, Ribnik, Rudo, Han Pijesak, Kalinovik, Jezero, Donji Žabar i Pelagićevo)'', navodi se u ovom dokumentu.

Međutim, zbog značajnog pada nataliteta i broja djece u ovim sredinama dobro rješenje bi bile mješovite predškolske grupe, a u slučajevima udaljenih seoskih područja povremeno uključivanje predškolske djece u aktivnosti najbliže predškolske ustanove ili škole kroz druge vidove društveno organiziranog odgoja i obrazovanja.

Usvajanjem Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju ova oblast je pozicionirana kao prva stepenica procesa odgoja i obrazovanja na putu cjeloživotnog učenja.

Kopirati
Drag cursor here to close