službeno izumrla

Ugrožene vrste: Nema više istočne pume

Lifestyle / Flash | 23. 06. 2015. u 08:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje “US Fish and Wildlife Service” je odlučilo da istočnu pumu ukloni sa popisa ugroženih životinja, na kojoj se nalazila 43 godine, ne zato što se njezin broj povećao, već zato što je ova rasa velikih mački i službeno izumrla.

Istočna puma je posljednji put viđena davne 1938. godine kada ju je ubio lovac iz Maina, a prije toga je viđena šest godina ranije u Kanadi u New Braunswiku.

Stručnjaci smatraju da je za potpuno istrebljenje ove vrste kriv isključivo čovjek, odnosno europski doseljenici koji su naselili Sjevernu Ameriku i ubijali istočne pume strahujući da će im one ozlijediti obitelj i stoku.

Također, još jedan od mogućih razloga za istrebljenje ove životinje je i sječa šuma, tijekom koje je istrebljen bjelorepi jelen, inače glavna poslastica istočne pume.

Istočna puma je 43 godine bila klasificirana kao ugrožena vrsta iako je nitko nigdje nije vidio više od 80 godina. Sada je svaka nada izgubljena, pa je “US Fish and Wildlife Service” donio odluku da je i službeno proglasi zauvijek mrtvom.

Inače, pume, zajedno sa svojim rođacima panterama su nekada bile najrasprostranjenija vrsta sisara na zapadnoj hemisferi, ali su protjerane sa čak dvije trećine prostora koji su nastanjivale.

U SAD postoji još oko 30.000 planinskih lavova, a pantera s Floride se također nalazi na popisu ugroženih vrsta i ima ih manje od 100 primjeraka.

Kopirati
Drag cursor here to close