Izvješća

Velika Britanija trebala bi razmotriti zabranu mobitela za mlađe od 16

U izvješću se argumentira da je vrijeme provedeno ispred ekrana štetno za mentalno i tjelesno zdravlje djece te da su školama i roditeljima potrebne jasne smjernice vlade po tom pitanju, prenosi Hina.
Lifestyle / Flash | 25. 05. 2024. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sljedeća bi britanska vlada trebala razmotriti potpunu zabranu posjedovanja pametnih telefona mlađima od 16 godina, navodi se u izvješću zastupnika Donjeg doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva.

Odbor za obrazovanje Donjeg doma također je pozvao na zakonsku zabranu mobilnih telefona u školama.

Tvrdi se da je vrijeme ispred ekrana štetno za mentalno i fizičko zdravlje djece, te da su i škole i roditelji trebali jasne smjernice vlade po tom pitanju.

Ranije ove godine, Odjel za obrazovanje izdao je smjernice u kojima se upućuje ravnateljima kako zabraniti korištenje telefona tijekom nastave, odmora i ručka.

Međutim, odbor je rekao da to nije dovoljno.

Izvješće kaže da je između 2020. i 2022. zabilježeno povećanje vremena provedenog pred ekranima za 52 posto, a za četvrtinu se kaže da svoje uređaje koristi na način koji stvara ovisnost.

Zastupnici u odboru rekli su da, iako će Zakon o online sigurnosti igrati ulogu u zaštiti djece od štetnosti interneta, potpuna zaštita neće doći dok se Zakon u potpunosti ne provede 2026. godine.

Predsjedavajući odbora Robin Walker rekao je: "Bez hitne akcije više će djece biti ugroženo. Od izloženosti pornografiji do kriminalnih skupina koje koriste internetske platforme za novačenje djece, internetski svijet predstavlja ozbiljne opasnosti.

''Roditelji i škole suočavaju se s teškom borbom i Vlada mora učiniti više kako bi im pomogla u suočavanju s ovim izazovom. To bi moglo zahtijevati radikalne korake, kao što je potencijalna zabrana pametnih telefona za mlađe od 16 godina."

Međutim, borac za sigurnost na internetu Ian Russell, čija je 14-godišnja kći Molly oduzela sebi život nakon što je pogledala štetan materijal na društvenim mrežama, rekao je da bi zabrana pristupa telefonima ili društvenim medijima "prouzročila više štete nego koristi" i da bi "kaznila djecu zbog neuspjeha tehnoloških kompanija da ih zaštite".

"Najbrži i najučinkovitiji put za zaštitu sigurnosti i dobrobiti djece na internetu jest ojačati Zakon o sigurnosti na internetu u sljedećem parlamentu i pozivamo sve stranke da se tome obvežu u svojim programima."

Kopirati
Drag cursor here to close