Pronađite mir u pokretu

Zaboravite stres: Top 5 savjeta za aktivan odmor u prirodi

Aktivnosti na otvorenom ne samo da poboljšavaju tjelesno zdravlje, već i značajno utječu na ono mentalno.
Lifestyle / Flash | 27. 09. 2024. u 07:53 Bljesak Native

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedoci smo brzog tempa života u kojem živimo te nam je odmor potreban više nego ikada. Iako neki ljudi svoj idealan predah od svakodnevice zamišljaju uz dobar film i kućnu atmosferu, drugi traže aktivan odmor. Za njih je to način na koji pune svoje baterije i opuštaju se uz omiljene aktivnosti u prirodi. 

Kako aktivan odmor utječe na zdravlje?

Aktivnosti na otvorenom ne samo da poboljšavaju tjelesno zdravlje, već i značajno utječu na ono mentalno. Dokazano je da boravak u prirodi smanjuje razinu stresa, povećava razinu serotonina, poboljšava raspoloženje i potiče kreativnost.

Osim toga, redovita tjelesna aktivnost doprinosi boljem snu i jačanju imunološkog sustava. Mi vam u nastavku donosimo par savjeta za aktivan odmor u prirodi zbog kojeg ćete se sigurno osjećati bolje nego ikada.

1. Izaberite pravu destinaciju

Prva stvar koju trebate učiniti je odabrati pravo mjesto za aktivni odmor. Birajte mjesto koje će ispuniti sva vaša očekivanja i na kojem ćete se zaista opustiti i uživati u predivnoj prirodi. U našoj zemlji ima jako puno prirodnih ljepota koje vrijedi posjetiti i koje nude sve što vam je potrebno za aktivan odmor.

Jedno takvo je Kravica u Ljubuškom, koja osim zapanjujuće ljepote nudi niz sadržaja poput biciklizma, staza za trčanje, kanu safarija te planinarenja. Također, ako se odlučite na mali predah od aktivnosti, u blizini je restoran koji ima raznoliku gastronomsku ponudu koja će sigurno ispuniti vaša očekivanja. Vaš jedini zadatak je da uživate u pogledu na prelijepu prirodu dok jedete neka od svojih omiljenih jela. 

2. Napravite plan 

Za nezaboravan odmor u prirodi je potrebno malo planiranja. Ako idete sami, odlučite što ćete raditi i koliko vremena ćete provesti na nekom mjestu.

Ako ste u društvu, pobrinite se da svima odgovara mjesto i aktivnosti kojima se planirate baviti za vrijeme odmora. Najbitnije je da se opustite, zaboravite na svakodnevne brige i osjetite slobodu koju vam priroda nudi. 

3. Pazite na sigurnost

Ako provodite vrijeme u prirodi, pobrinite se za sigurnost. Odlučite li se za primjerice, planinarenje, pobrinite se da ponesete dovoljno vode i hrane kako se ne bi iscrpili.

Također je bitno odabrati prigodnu odjeću i obuću, prilagođenu vremenskim uvjetima i stazama kojima ćete pješačiti. Za ovakav aktivan odmor, dobro će vam doći kutija prve pomoći sa svim potrebnim stvarima u slučaju da se vi ili netko iz vašeg društva ozlijedi.

4. Zabavite se u društvu

Ako planirate aktivan odmor u prirodi, naš savjet je da pozovete prijatelje. Sigurni smo da će svaka aktivnost na otvorenom biti mnogo bolja i uzbudljivija kad je podijelite s dragim ljudima.

Osim što će priroda na vas djelovati opuštajuće, smijeh i zajedničko iskustvo će vas još više povezati s ljudima koje volite.

5. Meditirajte na otvorenom

Nakon cjelodnevnog aktivnog odmora, odvojite trenutak za opuštanje te ostanite sami sa svojim mislima. Pronađite mirno mjesto u prirodi te meditirajte kako bi smanjili stres i povećali mentalnu jasnoću.

Uživajte u mirisu prirode, zvuku ptica i osjećaju slobode koji vam samo priroda može podariti. Probajte, sigurni smo da se nećete pokajati. 

Za kraj

Aktivni odmor nije samo bijeg od svakodnevice, to je način da se opustite, napunite baterije i povežete se s prirodom. Redovito kretanje poboljšava tjelesnu kondiciju, jača imunološki sustav i povećava energiju, dok boravak u prirodi smanjuje stres i anksioznost.

Nadamo se da ćete idući put kad vas stres pritisne, spakirati svoje stvari i krenuti u avanturu u prirodi koja će vam zaista pomoći da se opustite i zaboravite na sve probleme. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close