Postoji valjan razlog

Zašto pametne žene padaju na sociopate, narcise i psihopate?

Postoji pogrešno mišljenje da pametne žene u našem društvu ne padaju na sociopate ili narcise.
Lifestyle / Flash | 07. 08. 2024. u 11:22 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ipak, tijekom godina pisanja o ovoj temi, razgovarala sam s vrlo inteligentnim i pronicljivim ženama iz svih društvenih slojeva koje su postale žrtve spletki sociopata, prenose s Thought Cataloga. Odvjetnici, novinari, savjetnici, direktori kompanija, mudre majke, vješte poduzetnice, psihijatri, životni treneri, liječnici, autori – popis se može nastaviti dokle god želite!

Nije važno iz koje industrije dolaze, koje su sveučilište pohađali ili koju životnu mudrost imaju za podijeliti; nitko nije potpuno imun na šarm sociopata, ma koliko briljantan bio. To je zato što zaljubljivanje u sociopata, narcisa ili psihopata ima vrlo malo veze s nedostatkom inteligencije, znanja, snage ili karaktera.

Zapravo, što više posjedujemo ove poželjne osobine, veća je vjerojatnost da ćemo biti meta. To više ima veze sa snagom predatorove lažne maske, kvalitetama koje nas čine "korisnima" manipulatoru, kao i s našim unutarnjim ranjavanjem. Evo pet razloga zašto pametne žene (i muškarci) padaju na sociopate:

1. Naša sklonost projiciranju vlastite moralnosti, empatije i savjesti čini nas ranjivima 

Imamo izbor da damo ljudima pravo na sumnju, da racionaliziramo nasilno ponašanje i tražimo razloge za opravdanje toksičnosti pojedinca. Inteligentni pojedinci imaju naviku da budu više introspektivni, pa čak mogu pokušati snositi odgovornost za zlostavljanje koje su pretrpjeli i "potražiti u sebi" svako moguće objašnjenje.

Ovu introspektivnost sociopati mogu iskoristiti protiv nas. Suosjećamo s negativcima i skloni smo ukazivati na ono što je njihovo "nisko samopoštovanje" ili traumatično djetinjstvo koje ih je dovelo do ovakvog ponašanja. Dok smo mi zauzeti opravdavanjem njihovog ponašanja, oni su zauzeti izvlačenjem od toga. 

Kao što primjećuje dr. Stout, autor knjige The Sociopath Next Door, jednostavno to što smo ljudi čini nas ranjivima na ove tipove jer imamo savjest i prirodnu nesposobnost, da prepoznamo situacije u kojima imamo posla s osobama bez savjesti.

Ne možemo "shvatiti" da nekome nedostaje empatije ili grižnje savjesti jer jednostavno nismo tako ustrojeni, pa pretpostavljamo da se svi drugi osjećaju slično. Potrebno je mnogo deprogramiranja da uopće počnemo prepoznavati da manipulatoru nije stalo do nas – i da ga nije briga koga će povrijediti u procesu dobivanja onoga što žele.

2. Prošle traume možda su nas uvjetovale da ljubav povezujemo sa zlostavljanjem

Iako se ovaj čimbenik ne odnosi na sve, ima preživjelih koji su trpjeli zlostavljanje ili maltretiranje u djetinjstvu, uz njihov odnos s emocionalnim predatorom.

Ove podsvjesne rane mogu nas učiniti osjetljivijima na toleriranje zlostavljačkog ponašanja, kao i na poricanje ili minimiziranje kada se ono dogodi, jer imamo veće granice i naučili smo ljubav povezivati s nasiljem ili opasnošću.

Ovo može funkcionirati i obrnuto: žrtva koja je imala djetinjstvo puno ljubavi, također može postati žrtva predatorskih tipova, jer se prije nije susrela s pojedincem bez savjesti i možda ne zna što tražiti da ga identificira.

3. Predatori prirodno traže one koji imaju kvalitete i resurse koji su im potrebni

Razmislite o tome: bogata, uspješna,  empatična i lijepa žena je "sjajan predmet" za narcisa ili sociopata koji želi malo zabave ili dodatni izvor prihoda. Najveći sadisti od ovih grabežljivaca raduju se kada obore posebno jaku metu i natjeraju je da se osjeća slabom.

Što više imate, veća je vjerojatnost da ćete biti meta, jer manipulatori žele posegnuti za vašim unutarnjim i vanjskim resursima. Zato pametne žene padaju na sociopate - ne samo zato što ih privlače ti predatori, već zato što te predatore privlače snažne žene.

4. Naše ranjivosti imaju vrlo malo veze s našom inteligencijom ili racionalnim dijelovima našeg mozga – one imaju više veze s našim ranjavanjem

Sociopati i narcisi osjećaju emocionalne praznine u našim životima. Ako znaju da smo nedavno završili raskid i da se osjećamo posebno usamljeno, ili da tugujemo zbog gubitka voljene osobe, znaju kako zrcaliti naše najdublje želje i ispuniti taj prazan prostor.

Nauče sve naše snage i slabosti dok nas bombardiraju ljubavlju, tako da znaju kako se pretvoriti u ono što očajnički tražimo. Traume koje nam nanose, kroz ciklus idealizacije, obezvređivanja i odbacivanja, utječu na emocionalne dijelove našeg mozga. Utječe na našu podsvijest, što može potaknuti ukorijenjena uvjerenja i nesigurnosti kojih možda nismo ni svjesni.

Čak i najpametniji pojedinci mogu duboko u sebi znati da su prevareni, ali njihova želja da budu voljeni (vrlo normalna ljudska želja, imajte na umu) može imati prednost nad onim što znaju da je istina.

5. Vješti manipulatori imaju praksu vrijednu cijelog života - a njihove žrtve mogu imati povijest sumnje u sebe

Čak i najprobirljiviji pojedinci mogu se zapaliti kada sretnu vuka u janjećoj koži. Narcisi su obično šarmantni i mogu prevariti čak i suce, psihijatre, službenike za provođenje zakona i stručnjake.

Vjeruju i ulažu u svoju lažnu masku jer njihovo pravo ja izlazi na vidjelo tek kasnije u vezi. Do tog vremena ovi emocionalni prevaranti već jure sa svojom idućom žrtvom.

Ako ste bili žrtva emocionalnog prevaranta, znajte da to nije bila vaša krivnja. Možete imati slobodu izbora i moć u ponovnoj izgradnji svog života bez okrivljavanja sebe. Možete steći znanje i samopouzdanje kako biste ubuduće bili pronicljiviji. 

Kopirati
Drag cursor here to close