Bore

Zbog gaziranih sokova koža može izgledati do tri godine starije

Lifestyle / Flash | 16. 02. 2015. u 08:58 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz uobičajene savjete kao što su izbjegavanje sunca bez zaštite, redovito hidratiziranje i ispijanje vode, u posljednjih nekoliko godina stručnjaci upozoravaju na još jednu stvar - izbjegavanje sokova.

Zbog šećera u gaziranim sokovima ranije dobivamo bore. Ovo se ne odnosi samo na gazirane sokove, nego i obične i one na kojima stoji natpis "bez šećera", a koji su zaslađeni umjetnim sladilima, jer uzrokuju pucanje kolagena u koži što dovodi do bora.

Nedavno istraživanje provedeno u San Franciscu pokazalo je da ljudi koji svaki dan ispijaju čašu nezdravog, gaziranog soka ranije dobivaju bore, a kože im može izgledati i do 3 godina starije, javljaju Agencije.

Ne možete li izdržati bez sokova, ograničite se na samo nekoliko čaša tjedno, a u međuvremenu pijte puno vode i nezaslađenih čajeva.

''Dobar trik je i zamjena sokova s mineralnom vodom u kojoj se nalazi pravo voće'', predlaže dermatologinja Debra Jaliman za Daily Makeover.

''Takva otkrića imaju smisla jer se zna da zaslađeni sokovi uzrokuju debljanje, ali i dijabetes. Sve to povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti'', izjavio je za Reuters Adam Bernstein iz klinike Cleveland. Stručnjaci navode da probleme može izazvati već i jedno piće na dan, ali pod uvjetom da se konzumira redovito u duljem vremenskom razdoblju.

Višak šećera u gaziranim sokovima odgovoran je i za ubrzavanje stvaranja karijesa. Karijes nastaje usljed taloženja plaka na zubima. Kada pijete gazirani sok, plak se “hrani” šećerom koji se nalazi u soku čime se ubrzava stvaranje karijesa.


Kopirati
Drag cursor here to close