Ružičnjak-Los Rosales

Želimo da osobe s invaliditetom budu tretirane kao svi ostali građani

Lifestyle / Flash | 22. 09. 2015. u 11:46 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ispred organizacije CSSP Emir Krehić, u izjavi za Fenu, je kazao kako okrugli stol predstavlja nastavak aktivnosti započetih početkom ove godine zajedno s koalicijom 13 nevladinih organizacija "Zajedno smo jači", kako bi se usvojio lokalni akcijski plan za osobe s invaliditetom na području HNŽ-a.

Po Krehićevim riječima, danas će biti riječi prije svega o uklanjanju fizičkih zapreka kako bi se život osoba s invaliditetom učinio ugodnijim.

"Već se radi na uklanjanju fizičkih zapreka, ali nedovoljno, jer osobe s invaliditetom u dosta slučajeva ne mogu prići ni svojoj kući ili izaći iz nje, oni su osuđeni na izolaciju, što svakako nije dobro. Fizičke barijere su jedna od glavnih zapreka za normalan život", kazao je Krehić.

Predsjednica Udruženja mladih "Ružičnjak-Los Rosales" Mostar Jasna Rebac, govoreći o današnjem okruglom stolu, kazala je kako je konkretno riječ o lokalnom planu akcije u oblasti invaliditeta koja je namijenjena za nositelje vlasti u HNŽ-u.

"Bez obzira na to što još uvijek nema vlade u HNŽ-u mi smo u nevladinom sektoru odlučili da za osobe koje trenutno obnašaju političke dužnosti u HNŽ-u organiziramo informativne okrugle stolove na kojima ćemo pokušati zagovarati promjenu njihovog stava u odnosu na problem invaliditeta kako bismo zajedno donijeli rješenja koja su moguća", kazala je Rebac.

"Koliko ste puta čuli, 'moje dijete je osoba s invaliditetom, imat ću problema da ga upišem u školu'. Koliko puta ste čuli 'htio sam ići u kazalište, ali nisam mogao ući', koliko puta ste čuli 'ne mogu izvaditi dokument, jer ne mogu ući u zgradu'. Takvi problemi su rješivi", kazala je Rebac.

Po njenim riječima, prije svega, potrebno je ugraditi problem invaliditeta u sve lokalne politike, počevši od obrazovanja, do sporta, kulture, zdravstvene i socijalne zaštite.

Potrebno je donijeti lokalni sistemski plan akcije koji je strateški važan dokument i koji će omogućiti da se federalna strategija u oblasti invaliditeta može provoditi na nižim razinama, ako se usvoji dokument za osobe s invaliditetom.

"Spomenuti dokument ne traži dodatna financijska sredstva. Rješenje se može donijeti u obliku odluke ili dokumenta koji donese ili skupština ili vlada. Lokalni plan akcije ili akcijski plan je mjera to je politika, a nacrt takve mjere je već napravljen i mi ga nudimo vladi, političarima kako bi i oni sudjelovali u ovome procesu. Mi želimo praviti bolje uvjete, odnosno jednake uvjete za osobe s invaliditetom, kao za sve ostale građane, svjesni tegobne i političke i financijske situacije. Mi želimo samo da osobe s invaliditetom budu tretirane kao svi ostali građani", zaključila je Rebac.

Kopirati
Drag cursor here to close