Obećana zemlja

Život u Kataru: Voda i struja su besplatni, a porez ne postoji

Lifestyle / Flash | 18. 05. 2015. u 17:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krajem travnja temperatura je uglavnom gradu Dohi vrlo ugodna pa se obitelji opuštaju u popodnevnim satima uživajući na osunčanom šetalištu na obali Perzijskog zaljeva dok ljeto traje od svibnja do rujna, a temperature svakodnevno prelaze 38 stupnjeva.

Panorama glavnog i najvećeg grada Katara mnogo se promijenila u posljednjih nekoliko godina: kule od čelika i stakla “izrasle” su kao šuma na području gdje je nekada bila samo obala, prenosi Dnevnik.hr.

Katar je najbogatija zemlja na svijetu s BDP-om po glavi stanovnika od čak 102.000 dolara. Isto tako, otprilike 14 posto kućanstava su dolarski milijunaši, a 2013. godine nezaposlenost je bila svega 0,13 posto.

Besplatno obrazovanje i zdravstvena zaštita

Iskorištavanje energetskih izvora započelo je četrdesetih godina prošlog stoljeća, a prije toga stanovnici su živjeli od ribolova i vađenja bisera. Katar raspolaže trećim svjetskim rezervama prirodnog plina, a zalihe nafte su 15 milijardi barela.
Obrazovanje je besplatno, kao i zdravstvena zaštita. Poslovi su garantirani kao i stanovanje. Voda i struja su besplatni te me postoji porez, a ne plaćaju ga ni stranci.
Doha je zapravo jedno veliko gradilište u kojem su cijele četvrti u izgradnji, a zbog prometnih gužvi stanovnici sve više vremena provode izvan kuće

40 posto brakova se raspadne

Danas čak 40 posto katarskih brakova završava razvodom, a više od dvije trećine ljudi je pretilo.

U društvu u kojem državljani Katara čine manjinu – odnos stranaca i domaćih je otprilike sedam na jedan – starosjedioci kažu da raste frustracija mladih da im stranci uzimaju najbolje poslove. Naime, od ukupno 1.800.000 stanovnika, samo 280.000 su domaći.

Državljani dozvolu za izgradnju kuće dobivaju “za tren oka”, a država im kasnije vraća polovinu troškova gradnje. Za strance je izgrađen umjetno otok Perla gdje stanovi koštaju i do pola milijuna dolara, prenosi Telegraf.rs.

Život prosječne katarske obitelji potpuno se promijenio. Djecu uglavnom odgajaju dadilje s Filipina ili Indonezije, a povećava se kulturološki i generacijski jaz.

Od prošle godine, šef države je osmi emir Katara, Tamim bin Hamad al Tani. Najmlađi arapski lider, koji ima 34 godine, pita se za sve i zabranjena je bilo kakva kritika na njegov račun – uključujući medije.

Zone za zabavu

Alkohol je u Kataru dozvoljen – u određenim zonama. Takve zone će se tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu zvati “zone za zabavu”.

Katar ima samo jednog kopnenog susjeda – Saudijsku Arabiju, s kojom ima potpisan obrambeni sporazum. U Kataru postoji i zračna baza za američku i britansku vojsku. Ipak, kako je pisao “New York Times” pozivajući se na diplomatske dokumente koji su procurili u javnost, Katar je imao “najlošije rezultate” kad je riječ o borbi protiv terorizma, javlja BBC.

Istovremeno, velikodušni emirat je uvijek raspoložen da financira različite “pobunjeničke” i islamističke pokrete: Hamas na Bliskom istoku, Muslimansku braću u Egiptu, pobunjenike širom arapskog svijeta tijekom Arapskog proljeća, pisali su zapadni mediji.

Kako su pisale “Novosti”, u ekstravagantnom Kataru postoji nogometni stadion Halifa s klimom, klizalište koje radi i na 45 stupnjeva, bazen za konje, shopping centar koji je savršena replika Venecije. U šali se obično kaže da je državljanin Katara koji ima jednu kuću, jedan auto i jednu ženu – siromašan čovjek…

Kopirati
Drag cursor here to close