Kada počinjemo stariti?

Znanstvenici pronašli način da isključe proces starenja

Lifestyle / Flash | 05. 08. 2015. u 11:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su pronašli način da isključe proces starenja kod jedne vrste crva, što bi jednog dana, kako se vjeruje, moglo dovesti do mehanizma za odlaganje starenja i kod ljudi.

Studija provedena na crvima pokazala je da odrasle stanice počinju propadati već s dobivanjem reproduktivne zrelosti. Genetički prekidač zatim omogućuje početak starenja "isključivanjem" određenih procesa koji štite stanice.

Otkriće je značajno jer svi ljudi imaju isti genetski prekidač, i moglo bi dovesti do razvoja lijekova koji odlažu starenje i određene degenerativne bolesti. Izvještaj objavljen u stručnom časopisu Molecular Cell navodi da je moguće ukazati na trenutak u kojem počinje starenje i to zahvaljujući proučavanju valjkastog crva C. elegans.

Ovaj crv ima biokemijsko okruženje slično ljudskom, pa ga istraživači često koriste u proučavanju degenerativnih bolesti vezanih za starenje.

Znanstvenici predvođeni Richardom Morimotom otkrili su da C. elegans počinje stariti samo osam sati nakon stupanja u odraslo doba. Iako je crv normalno živio, znanstvenici su mogli vidjeti jasne molekularne promjene nakon tog trenutka.

Kopirati
Drag cursor here to close