Mirisi i okusi prirode

10 vrsta začinskog bilja koje je lako uzgojiti

Mnogo je začinskog bilja lako uzgajati čak i ako nemate namjenski vrt.
Lifestyle / Hrana | 19. 07. 2024. u 09:59 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz pogodnost uzgoja začinskog bilja kod kuće, možete ga brati kad god želite. Brzi prstohvat svježeg bosiljka ili mente pojačat će okus juha, variva, salata i pića, prenosi Garden Design.

Čak i ako živite u stanu, posuda na balkonu ili saksija na osunčanom kuhinjskom prozoru sve su što vam je potrebno da napravite vlastiti vrt s biljem. Ako ne znate od čega početi, donosimo vam 10 vrsta začinskog bilja koje je lako uzgajati.

1. Bosiljak

Univerzalno omiljen, bosiljak se naširoko koristi u talijanskoj i drugim kuhinjama diljem svijeta. Uzgaja se kao jednogodišnja biljka u većini regija, te dolazi u mnogo različitih varijanti, od slatkih velikih listova do ljutih tajlandskih. Bosiljak ima mnoštvo zdravstvenih i prehrambenih prednosti te je važan izvor vitamina, minerala i antioksidansa.

2. Ružmarin

Ova drvenasta trajnica ima miris nalik na borovinu, s okusom koji je mješavina kadulje i lavande. Koristite ga za aromatiziranje jela s peradi, mesom, gulašom i složencem. Ova nježna trajnica uzgaja se kao jednogodišnja biljka u hladnijim područjima. Male biljke mogu prezimiti u kući.

3. Origano

Sličan metvici, origano je glavna namirnica u talijanskoj i meksičkoj kuhinji. Snažan ljuti okus može se koristiti kao začin za perad, grah, špagete i pizzu. Ova trajnica koja se lako uzgaja otporna je u većini zona i može se uzgajati u zatvorenom ili vani.

4. Lavanda

Ova popularna mediteranska trajnica poznata je po svom umirujućem cvjetnom mirisu i terapeutskim svojstvima. Cvjetni pupoljci mogu se koristiti u receptima i pićima ili konzervirati na različite načine, kao eterična ulja, soli za kupanje, te mirisne vrećice za ormare. Iako lavanda najbolje uspijeva vani u toplim i suhim uvjetima, može se uzgajati i na sunčanom mjestu u zatvorenom prostoru iz sjemena.

5. Limunska verbena

Limunska verbena ima visoku koncentraciju ulja, s intenzivnom citrusnom aromom koja se oslobađa četkanjem po lišću. Listovi su osvježavajući dodatak jelima od ribe i peradi, preljevima za salate, džemovima i pićima. Ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, a koristi se i u sredstvima za čišćenje. Ova nježna trajnica može se uzgajati u hladnijim krajevima i prezimiti u kući.

6. Peršin

Jedna od najčešćih i najlakših biljaka za uzgoj, blago gorkog okusa peršina koristi se za juhe, variva i salate a čest je sastojak u kuhinji Bliskog istoka. Pomaže probavi i dobar je izvor vitamina A i C. Peršin je nježna dvogodišnja biljka koja se u većini regija uzgaja iz sjemena ili mladica, a može se uzgajati i u zatvorenom prostoru.

7. Kadulja

Oštar okus kadulje najbolji je u kombinaciji s drugim biljkama jakog okusa poput ružmarina, majčine dušice i lovorovog lista. Koristi se kao začin za meso, umake, korjenasto povrća i zimska variva. Ovaj izdržljivi grm lako uspijeva i najbolje ga je uzgajati na otvorenom, ali se može uzgajati i u zatvorenom prostoru iz sjemena ili na sunčanoj prozorskoj dasci.

8. Komorač

Ova slatkasto-slatka biljka s blagim okusom je svestrana, jer su jestivi svi dijelovi biljke, uključujući sjemenke, stabljike, lukovice i nježne listove. Koristi se za začinjavanje juha, variva, plodova mora, mesa i salata. Postoje dvije osnovne vrste komorača, jedan se uzgaja zbog lukovica, a drugi zbog lišća. Uzgajaju se iz sjemena ili mladica i najbolje uspijevaju na sunčanom mjestu.

9. Majčina dušica

Uobičajeni sastojak europskih, afričkih i latinoameričkih kuhinja, snažan zemljani okus majčine dušice koristi se za začinjavanje slanih jela kao što su meso, pečeno povrće, variva i juhe. Također se može dodati marinadama, čajevima i koktelima. Okusi uključuju citrusni limun i kim. Ova bezbrižna trajnica može se uzgajati na otvorenom iz sjemena ili mladica.

10. Metvica

Čisti okus metvice daje posebnu mirisnu notu mediteranskoj i azijskoj kuhinji. Postoji mnogo različitih okusa, uključujući paprenu metvicu te običnu metvicu. Opori listovi imaju mnoštvo zdravstvenih prednosti, uključujući i pomoć pri probavi. Koristi se za aromatiziranje čaja, jogurta, salata i glavnih jela. Metvicu je najbolje uzgajati u posudama, na sunčanom mjestu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close