Lagane i ukusne

4 namirnice koje možete jesti uz večeru za bolju probavu

Na kraju dana, vaša dugo očekivana večera vjerojatno je jedini prioritet na koji ste usredotočeni.
Lifestyle / Hrana | 16. 08. 2024. u 12:57 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Možda ćete pojesti zdjelu tjestenine sa sirom ili zgrabiti sendvič na putu kući, ali u svakom slučaju tražite nešto brzo, jednostavno i sadržajno. Ono što je teško predvidjeti je reakcija vašeg tijela nakon što ste završili s jelom—iako ste završili s večerom, vaše tijelo tek počinje probavljati ono što je unutra. Ako vam to zvuči previše poznato, razmislite o tome da dodate nekoliko ovih izdašnih namirnica svom posljednjem obroku u danu, prenosi Real Simple. 

1. Nemasne bjelančevine

Nemasni proteini – poput lososa, jaja, graha i orašastih plodova – prepuni su hranjivih tvari i niskog udjela masti koji su savršeni za pomoć u probavi. Pažljivim konzumiranjem nemasnih bjelančevina, potaknut ćete želučanu kiselinu tijekom probave, koja će razgraditi hranu, ubrzati vaš metabolizam, a ipak ćete ostaviti osjećaj sitosti.

2. Đumbir

Iako đumbir možda nije vaš izbor kada je u pitanju hrana za večeru, njegova konzumacija u mnogim oblicima može pomoći u probavi.

Đumbir poboljšava našu gastrointestinalnu pokretljivost i povećava protok sline, što znači da što više jedemo, to će se naša hrana lakše probaviti. Na primjer, možete završiti večeru tako što ćete popiti čašicu đumbira; neće biti tako zabavno, ali dobrobiti će se itekako isplatiti.

3. Lisnato povrće

Znamo, znamo: lisnato povrće nije nešto za čim većina ljudi poludi. Ono, međutim, pruža dovoljno hranjivih tvari i vlakana za pomoć pri probavi i opskrbljuju vaše tijelo energijom. Lisnato povrće poput špinata, kelja i rikule također sadrži specifične šećere koji potiču zdrave crijevne bakterije. Što više lisnatog povrća jedete, to ćete imati bolju probavu. 

4. Biljni čajevi

Nije hrana, ali biljni čajevi savršeno se slažu uz svako jelo. “Konzumacija biljnih čajeva poput đumbira, paprene metvice ili kamilice nakon večere može umiriti probavni sustav i pospješiti bolju probavu”, kaže Wagner. Nakon što završite s večerom, razmislite o tome da si napravite vruću šalicu čaja kako biste opustili gastrointestinalni trakt i smanjili nelagodu.

Kopirati
Drag cursor here to close