Odabir pića može pomoći

5 najboljih pića za ublažavanje mamurluka

Alkohol djeluje kao diuretik, pa sam po sebi dehidrira. Hidratacija – ili, bolje rečeno, nedostatak iste – jedan je od najvažnijih čimbenika koji doprinose simptomima mamurluka.
Lifestyle / Hrana | 29. 08. 2024. u 11:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mamurluk može biti iscrpljujući, ali evo savjeta dijetetičara kako biste se brže osjećali bolje.

Ako ste ikada doživjeli mamurluk, znate da simptomi mogu varirati od blage glavobolje ili mučnine do intenzivne mučnine, povraćanja, umora, tjeskobe i bolova u mišićima. Alkohol djeluje kao diuretik, pa sam po sebi dehidrira. Hidratacija – ili, bolje rečeno, nedostatak iste – jedan je od najvažnijih čimbenika koji doprinose simptomima mamurluka.

Odabir pravog pića može vam pomoći da se brže oporavite. Ove je 5 najboljih pića za mamurluk.

Voda

Voda je neophodna za rehidraciju i pomaže u ispiranju toksina iz tijela. Pijenje dovoljno vode najjednostavniji je i najučinkovitiji način borbe protiv dehidracije uzrokovane alkoholom.

Voda je rješenje broj 1 za rehidraciju nakon noći opijanja, kaže dijetetičarka Haley Bishoff, piše Ordinaicja.hr.

Napici s elektrolitima

Pojačano mokrenje uzrokovano unosom alkohola također ispire određene hranjive tvari iz vašeg tijela.

Pića koja sadrže elektrolite korisna su za mamurluk jer pomažu u nadoknadi hranjivih tvari izgubljenih zbog diuretičkog učinka alkohola, kaže Michelle Routhenstein, preventivna kardiološka dijetetičarka i vlasnica Entirely Nourished.

Napitci s elektrolitima uključuju sportske napitke, kokosovu vodu ili praške s elektrolitima. Oni su izvrsni za nadoknadu elektrolita natrija, kalija i magnezija koji su izgubljeni zbog diuretičkog učinka alkohola. Pića s elektrolitima pomažu u uspostavljanju ravnoteže vode u tijelu i mogu smanjiti simptome poput grčeva u mišićima i vrtoglavice.

Voćni sokovi

Voćni sokovi (100 % sokovi), posebno oni s visokim sadržajem vitamina i antioksidansa poput soka od naranče ili soka od rajčice, mogu pomoći u povećanju razine šećera u krvi i osigurati esencijalne hranjive tvari. Dodatna tekućina također može pomoći u rehidraciji tijela.

Pravi heroj protiv mamurluka je sok od rajčice. Sok od rajčice je bogat natrijem i dobar je izvor kalija, dva elektrolita potrebna za hidrataciju. Sok također sadrži antioksidanse poput likopena, kao i vitamine koji pomažu obnoviti tijelo, kaže Mandy Enright, stručnjakinja za wellness i autorica 30-minutne kuharice za mršavljenje.

Biljni čajevi

Osim povećanja unosa tekućine, biljni čajevi poput čaja od đumbira ili čaja od paprene metvice mogu umiriti želudac i smanjiti mučninu. Čaj od kamilice može pomoći u opuštanju i poboljšanju kvalitete sna. Ranija istraživanja pokazuju da bi zeleni čaj mogao biti od pomoći u liječenju mamurluka zbog visokog sadržaja antioksidansa.

Temeljci i juhe

Bistre juhe i juhe sadrže paket hranjivih tvari za borbu protiv mamurluka. Ako imate problema s apetitom, juhe su nježne za želudac i pomažu vam da nadoknadite izgubljenu tekućinu.

Juha, posebno juha od kostiju, može biti učinkovita u borbi protiv mamurluka jer ne samo da osigurava izvor tekućine, već sadrži i elektrolite i nešto proteina, koji mogu pomoći u opskrbi tijela, kaže Enright.

Pića koje treba izbjegavati

Dobra je ideja izbjegavati pića s visokim sadržajem kofeina i zaslađena pića.

Dok kava ili energetska pića mogu dati privremeni poticaj, kofein može pogoršati dehidraciju i pogoršati simptome mamurluka, kaže Routhenstein.

Slatka pića – gazirana pića, zaslađeni sokovi, energetska pića – također mogu povećati mokrenje, budući da šećer povlači vodu iz stanica u krv gdje je na kraju izlučuju bubrezi, kaže Enright.

Kopirati
Drag cursor here to close