Prepoznajte ih na vrijeme!

6 loših prehrambenih navika zbog kojih se osjećate umorno

Ako spavate dovoljno noću, ali se i dalje osjećate umorno tijekom dana, možda je kriva loša prehrana.
Lifestyle / Hrana | 13. 06. 2024. u 10:27 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saznajte zbog kojih se prehrambenih navika možete osjećati umorno, te počnite sa zdravim životom na vrijeme, ističe Taste of Home

1. Nedostaju vam zdravi ugljikohidrati

Ako ponedjeljkom smanjujete sve ugljikohidrate kako biste nadoknadili vikend pun hrane s palačinkama i hamburgerima, možda vam nedostaje ono što vam je potrebno da biste se osjećali puni energije i fokusirani.

Prema Palmeru, ako ne unosite potrebnu količinu ugljikohidrata, mogli biste se osjećati tromo. Ali ne bilo kojih ugljikohidrata: zdravi ugljikohidrati su najbolji izvor energije za naše tijelo, kaže ona. Ako jedete samo kruh, kolače i tjesteninu, propuštate vlakna i druge važne hranjive tvari. To bi također mogao biti uzrok redovitih padova energije.

"Ovoj škrobnoj hrani oduzete su hranjive tvari, osobito vlakna", kaže Palmer. "Mogu se vrlo brzo apsorbirati u krvotok. Doživjet ćete vrhunac glukoze u krvi u kojem možete osjetiti val energije, a zatim će isti  brzo opasti."

Umjesto toga, okrenite se cjelovitim žitaricama i zdravim ugljikohidratima. Palmer predlaže kruh bogat vlaknima, mahunarke, cijelo voće i povrće za stabilizaciju šećera u krvi i održavanje energije tijekom dana. "Ova hrana ima lijep  odgovor na glukozu gdje postupno osigurava glukozu u krvi, što je pravi oblik energije."

2. Uzimate previše kofeina 

"Kava se općenito pokazala kao zdrava navika. Sva istraživanja u posljednjih pet godina bila su vrlo obećavajuća, pokazujući prednosti," kaže Palmer. Ali možda ga uzimate previše. Svi imamo različite razine tolerancije na kofein. "Ono što je dobra količina kofeina za mene, moglo bi biti drugačije za nekoga drugoga", kaže ona.

Prema klinici Mayo, čini se da je do 400 miligrama kofeina dnevno sigurno. To je otprilike količina kofeina u četiri šalice kave. Također postoji pravo i pogrešno doba dana za ispijanje kave.

Ako ste pod stresom, tjeskobom, nervozom, razdražljivošću ili velikim padom energije, to su znakovi prekomjernog unosa kofeina, što se lako može dogoditi. "Možete otići u kafić i popiti napitak od kave koji ima dvostruko više kofeina nego domaća šalica kave", kaže Palmer. Prilagodite svoje tijelo za pravu količinu kave za vas.

3. Započinjete dan bez dovoljno proteina

Ako se nadate da ćete dan započeti snažno - i izbjeći pad u 11 sati neposredno prije ručka - doručkujte uravnoteženo. Dok tipični američki doručak može biti vrlo bogat rafiniranim ugljikohidratima, trebali biste imati mješavinu makronutrijenata u svom obroku.

Jednostavan način razmišljanja o makronutrijentima je da su oni najosnovniji građevni blokovi energije i prehrane u našem tijelu: masti + ugljikohidrati + proteini.

Umjesto zdjelice hladnih žitarica s visokim udjelom rafiniranih ugljikohidrata i niskim udjelom bjelančevina, pokušajte s doručkom prihvatljivim za makronaredbe poput obilnog doručka na bazi jaja, palačinki prepunih proteina s voćem ili jogurta s granolom.

"Taj će protein pomoći odgoditi odgovor glukoze na vaš obrok i usporiti ga", kaže Palmer. “Osim toga, odaberite cjelovite žitarice umjesto rafiniranih žitarica. Stvari poput zobene kaše umjesto rafiniranih žitarica za doručak. Uzmite tost od cjelovitog zrna umjesto bijelog tosta."

4. Ne pijete dovoljno tekućine

Dehidracija može biti uzrok podnevnog umora ili ošamućenosti. Klinika Mayo preporučuje oko 11,5 čaša tekućine dnevno za žene i 15,5 čaša dnevno za muškarce, no to može varirati od osobe do osobe.

Ne mora sve doći u obliku vode, iako je voda zdrav izbor. Prebrojite sve svoje napitke zajedno, plus uzmite u obzir vodu koju dobivate iz hrane (mislite na sočno voće). Pazite da pijuckate vodu tijekom dana kako biste bili sigurni da funkcionirate najbolje što možete.

5. Ne jedete predugo

Ako ste pospani prije ručka (satima nakon doručka) ili tijekom dugog putovanja kući prije večere, možda će vam trebati mali međuobrok za održavanje razine šećera u krvi. Držite se zdravih grickalica s mješavinom zdravih ugljikohidrata, proteina i masti.

"To može biti međuobrok od 150 kalorija poput šake orašastih plodova, koji sadrži masti, proteine i ugljikohidrate. Samo mali međuobrok malo će povećati razinu glukoze do sljedećeg obroka," kaže Palmer.

6. Konzumirate obilan ručak

Neki dani jednostavno zahtijevaju konzumaciju obilnog ručka. Ali taj ogroman obrok može dovesti do vašeg poslijepodnevnog pada. Poslijepodnevna tromost može nastupiti nakon obilnog obroka, kaže Palmer.

"Ako se borite s ovim problemom, bilo bi bolje da jedete male obroke s međuobrocima između. Kada se prejedate i osjećate da vaš probavni sustav radi prekovremeno kako bi se nosio s velikim opterećenjem, možete se osjećati pospano i ne raditi najbolje."

Kako bi lakše shvatio jeste li popili dovoljno, Palmer ukazuje na japansku tradiciju koja se zove hara hachi bu, što u biti znači jesti dok niste 80 posto siti i tu stati. “Jedete dok ne osjetite otprilike dvije trećine sitosti.

Mozgu je potrebno neko vrijeme da prepozna taj osjećaj sitosti. Mnogi od nas jedu sve dok više ne mogu uzeti ni jedan zalogaj. I u tom trenutku smo se prejeli. I dalje se osjećate kao da u vaš trbuščić stane više."

Ono što jedemo i pijemo može igrati veliku ulogu u tome koliko energije osjećamo tijekom dana. Naravno, važno je dovoljno spavati i vježbati te smanjiti stres, ali ne zaboravite na važnost uravnotežene prehrane.

Kao što izreka kaže, ono ste što jedete, stoga se usredotočite na zdravu, visokoenergetsku hranu koja će vas održati cijeli dan.

 

Kopirati
Drag cursor here to close