Lagani obroci

8 bezglutenskih recepata za svako doba dana!

Ako niste skloni teškoj hrani, ili se pak želite posvetiti novom načinu života, donosimo vam 8 brzih i jednostavnih recepata bez glutena koji je inače u hrani glavni uzročnik nadutosti, alergija i ostalih tegoba.
Lifestyle / Hrana | 25. 06. 2024. u 13:08 N.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svinjski file punjen gljivama, špinatom i Gruyère sirom

Ovaj ultra-punjeni svinjski file s gljivama, špinatom i Gruyère sirom već je prepun povrća, pa predlažemo da ga uparite s ugljikohidratima kao što je na primjer riža ili pire krumpir.

Napravite i napunite svinjski file do 3 dana unaprijed (čuvajte ga čvrsto zamotanog u hladnjaku), za večeru ga možete staviti u pećnicu oko 30 minuta prije nego što budete spremni postaviti stol!

Galete od heljdinog brašna sa šunkom i jajetom

Poput svojih slatkih rođaka, palačinki, galete potječu iz Bretanje u Francuskoj. Budući da su napravljene od heljdinog brašna, galete su izuzetno orašaste, što ih čini savršenim za sparivanje sa slanim nadjevima za brzu večeru, ali pored večere galete od heljde sa šunkom i jajima izvrsna su brza večera ili središnji dio doručka ili užine.

Foto: beyondsweetandsavory.com / Galete od heljdinog brašna sa šunkom i jajetom

Kako bi se zabava činila jednostavnom, skuhajte galete do 3 dana unaprijed. Pustite da se ohladi, pokrijte i stavite u hladnjak dok ne budete spremni za jelo. Zatim samo počnite sastavljati i peći oko 20 minuta prije posluživanja.

Ovdje su punjeni klasičnom kombinacijom šunke, jaja i sira, poznatom kao "galette complète" na francuskom, ali slobodno je promijenite ako želite.

Kora za pizzu od cvjetače

Vjerojatno najzanimljivija upotreba cvjetače kao kulinarskog majstora je prerušavanje kora za pizzu. Možda zvuči ludo, ali može biti ukusna i zdrava alternativa klasici. U ovom jednostavnom receptu za pizzu bez glutena, pripremate rižu od cvjetače kao osnovu za vašu koru.

Foto: ecremedelacrumb.com / Kora za pizzu od cvjetače

Kuhanu cvjetaču obavezno ocijedite jer održava koru suhom i potiče hrskavost dok se peče.

Što se tiče dodataka neka budu jednostavni kao što su rajčice i bosiljak ili budite kreativni. Pirjana paprika i luk, narezane masline, kuhana i izmrvljena kobasica. Šunka i ananas? Zašto ne! A feferoni su uvijek dobra opcija, čak možete kupiti i vegansku verziju ako netko za vašim stolom ne jede meso.

Punjene paprike

Naravno to ne bi bilo to da ne ubacimo jedan domaći recept. Jeste li znali da su upravo punjene paprike savršen sklop vitamina i minerala ali u bezglutenskoj verziji.

Foto: themediterraneandish.com / Punjene paprike

Paprike su dovoljno velike da izdrže puno, dovoljno jake da zadrže oblik u pećnici i dovoljno blagog okusa da idu uz gotovo sve. Možete ih puniti mesom, rižom i nasjeckanim sirom, ali i prilagoditi ih svom ukusu.

Kolač od mrkve

Evo jedan recept i za desert. Savršeno je vlažan, mekan i nježan, prepun okusa i nevjerojatno ga je jednostavno napraviti.

Foto: meaningfuleats.com / Kolač od mrkve

To je u osnovi recept za jednu zdjelu, gdje pomiješate sve mokre sastojke, prosijete suhe, sve zajedno umutite u glatko tijesto, a zatim ubacite brdo krupno naribane mrkve i grubo sjeckanih oraha. Brzo je, jednostavno i 100% sigurno.

I, naravno, sve je preliveno velikim slojem glazure od krem sira. Glazura je nešto drugačija, umjesto kombinacije krem sira i maslaca, probajte krem sir i gusto vrhnje. Ono vam daje puno svjetliju, pahuljastiju glazuru koja također nije tako slatka, jer se ne oslanja na velike količine šećera u prahu za svoju stabilnost i teksturu.

Feta i losos s korom od začinskog bilja

Losos možda i nije najidealniji za svakoga ali je neizmjerno zdrav. Ipak, možda samo morate pronaći metodu kuhanja koja vam odgovara. Jedan od načina može biti pokrivanje cijele ribe, umjesto pojedinačnih fileta, zabavnim dodacima za dodavanje okusa na samo jednoj tavi. Za ovu verziju inspiriranu Mediteranom, samo rasporedite lososa na pladanj (obložen folijom za najlakše čišćenje), pospite nadjevima i pecite 25 minuta.

Foto: foodtalkdaily.com / Feta i losos s korom od začinskog bilja

Nema okretanja, lijepljenja i nereda! Ključ da feta preljev prianja na losos je mrlja majoneze. Pomaže u stvaranju slane i zeljaste korice koja nadopunjuje svaki zalogaj nježne ribe. Ako niste ljubitelj majoneze, možete je pokušati preskočiti (ili je zamijeniti nečim lakšim, poput Dijonnaisea), ali imajte na umu da riskirate izgubiti taj preljev dok režete ribu.

Hrskava piletina s limunom i krumpirom

Osvježite klasično jelo, piletinu s limunom i krumpirom, žlicom najukusnijeg umaka od maslina, badema i peršina. Pripremljen od tekućine iz tave, umak je tako jednostavan za napraviti bez vađenja dodatnog lonca. Najbolji dio? Cijeli ovaj recept napravljen je u samo jednoj posudi, čineći večeru (i čišćenje) lakšom nego ikada. Jednostavno izvadite piletinu i krumpir na tanjur za posluživanje nakon što su pečeni, a zatim umiješajte sastojke za umak ravno u tekućinu iz tave.

Pažljivo umiješajte češnjak u vruću tavu (trebalo bi biti oko 1/2 šalice). Dodajte peršin, masline, bademe, ocat i 1 žličicu soli; promiješajte da se sjedini.

Sve obilno prelijte kremastim umakom i poslužite!

Hrskavi pečeni krumpir

Pečeni krumpir u fritezi ili pećnici s hrskavom, nasoljenom ljuskom i pahuljastom unutrašnjosti ukusan je i zdrav odabir. Možete ga preliti gotovo svime, od grčkog jogurta i vlasca do brokule i sira. Pečeni krumpir također je odličan prilog koji se poslužuje uz odrezak, svinjetinu ili piletinu i salatu. U slučaju da više volite slatki krumpir, ovaj recept možete provesti i dobiti pečeni slatki krumpir.

Foto: natashaskitchen / Hrskavi pečeni krumpir
Kopirati
Drag cursor here to close