Zbog zdravlja

8 namirnica koje starije osobe trebaju izbjegavati

Hrana igra središnju ulogu u našim životima.
Lifestyle / Hrana | 16. 07. 2024. u 13:03 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ljudi često velike životne događaje obilježavaju velikom gozbom — od svadbenih torti do onih rođendanskih, prekrasnih blagdanskih kolača s obitelji do ležernih ručkova s prijateljima, prenosi HuffPost. Tko se ne veseli odličnom obroku?

Ali kako starite, vaše se prehrambene navike mogu promijeniti. Možda imate posebnu prehranu nakon što ste razvili alergiju ili neko drugo stanje. S vremenom, promjene u životu mogu učiniti kupnju i pripremu redovnih obroka većim izazovom. A

li postoji jedna stvar koja se nikada neće promijeniti: važnost zdrave prehrane. Možda već znate koje namirnice biste trebali uključiti u zdravu prehranu, ali znate li što biste trebali izbjegavati?

Evo osam namirnica koje biste trebali smanjiti (ili ih potpuno izbjegavati) kako starite i zašto:

1. Sirova ili nedovoljno kuhana jaja, meso i perad

Nedovoljno kuhana hrana poput jaja, mesa, peradi i sushija može izazvati trovanje hranom, što može izazvati sepsu i septički šok. Iako svatko može razviti infekciju i sepsu, starije osobe su u većem riziku.

2. Grejpfrut

Ako uzimate određene lijekove za liječenje visokog krvnog tlaka, tjeskobe ili nesanice, možda vam je savjetovano da ne jedete grejp. Razlog tome je što grejp i sok od grejpa mogu pojačati učinke nekih lijekova, što ih potencijalno čini opasnima. Ako uputstvo na vašem lijeku kaže da izbjegavate grejp, važnoga je poslušati.

3. Hrana bogata natrijem

Previše soli može biti problem za starije osobe, osobito ako imate povijest hipertenzije. Ako vaša hrana nema okusa, pokušajte dodati različite vrste bilja i začina umjesto kuhinjske soli. Osim toga, uvijek pregledajte sadržaj natrija na prehrambenim oznakama.

Prema stručnjacima iz Nacionalne akademije znanosti, odjela za zdravlje i medicinu, starije osobe starije od 71 godine trebale bi ograničiti unos natrija na najviše 1,2 grama dnevno.

4. Kofein

Kofein ne samo da sprječava mnoge ljude da se dobro naspavaju, već može povećati tjeskobu i ubrzati  otkucaje vašeg srca. Ovo može biti opasno ako imate srčani problem. Osim u kavi, kofein se također nalazi u mnogim čajevima, nekim gaziranim pićima, čokoladi, pa čak i nekim lijekovima, uključujući lijekove protiv bolova koji se izdaju bez recepta.

5. Gazirana i slatka pića

Ledeno hladna cola može djelovati primamljivo ako vam je vruće i žedni ste, ali gazirana i mnoga sportska pića sadrže veliku količinu šećera. Cola može sadržavati 39 grama šećera u jednoj boci što je skoro kao 10 žličica šećera!

Ako imate predijabetes, redovita konzumacija ovih vrsta pića može povisiti šećer u krvi te dovesti do dijagnoze dijabetesa. Višak šećera također dovodi do pretilosti i drugih zdravstvenih problema.

6. Pića "bez šećera" 

Na prvi pogled može se činiti da je piće ili prehrambeni proizvod koji sadrži umjetno sladilo dobra alternativa proizvodima s visokim udjelom šećera, ali nije.

Istraživanja su pokazala da umjetni zaslađivači pridonose debljanju i uzrokuju druge zdravstvene probleme. Iako kalorije mogu biti niže, možda ćete doći u iskušenje da konzumirate više ovih proizvoda kako biste zadovoljili želju za slatkim.

7. Alkoholna pića

Uživanje u povremenom alkoholnom piću za mnoge je bezopasno. Međutim, ako živite s kroničnom bolešću, poput dijabetesa, ili uzimate određene vrste lijekova, poput antihistaminika, lijekova protiv bolova (analgetika) i lijekova za hipertenziju (visoki krvni tlak), alkohol treba izbjegavati.

8. Hrana s praznim kalorijama

Jednostavna i brza hrana, poput krafni i pomfrita, može utažiti vaše napade gladi - ali vam neće osigurati prijeko potrebne hranjive tvari. Budući da mnoge starije osobe postaju prirodno manje aktivne kako stare, postaje mnogo teže iskoristiti dodatne kalorije.

Zdrava prehrana uvijek je dobra ideja, ali kako starite, može postati još važnija. Smanjivanjem ili izbjegavanjem unosa ovih namirnica možete se osjećati bolje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close