Startup pod nazivom Savor

Amerikanci napravili maslac od CO2, tvrde da ima isti okus kao i pravi

Na njihovoj službenoj stranici opisan je i cijeli proces - započinju s ugljičnim dioksidom i koriste malo topline i vodika za formiranje lanaca, koji se zatim miješaju s kisikom iz zraka kako bi se napravile masti i ulja.
Lifestyle / Hrana | 30. 07. 2024. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Startup pod nazivom Savor iz Kalifornije razvio je maslac napravljen od CO2, tvrdeći da ima isti okus kao i tradicionalni maslac, ali bez upotrebe životinja u proizvodnji.

Uz podršku milijardera Billa Gatesa, Savor je eksperimentirao s biljnim alternativama sladoleda, sira i mlijeka koristeći termokemijski proces koji stvara molekule masti od ugljičnog dioksida, vodika i kisika. Sada su predstavili i biljnu alternativu maslacu.

Smanjenje konzumacije mesa i mliječnih proizvoda ključno je za smanjenje utjecaja na okoliš, jer stočarstvo proizvodi mnogo stakleničkih plinova. Savor tvrdi da će njihovi proizvodi imati znatno manji ugljični otisak od tradicionalnih životinjskih proizvoda.

Na njihovoj web stranici opisan je proces proizvodnje: počinju s ugljičnim dioksidom, koriste malo topline i vodika za stvaranje lanaca masti koje se miješaju s kisikom iz zraka. Tako dobivaju sastojke bez patnje životinja, plantaža palmi ili štetnih kemikalija, uz minimalno zagađenje okoliša.

Kathleen Alexander, izvršna direktorica Savora, izjavila je da su trenutno u pretkomercijalnoj fazi i rade na dobivanju regulatornih odobrenja, očekujući da će njihov maslac biti dostupan na tržištu sljedeće godine.

Alternativni mesni i mliječni proizvodi postali su popularni, ali mnogi nisu uspjeli zadovoljiti okusom. Savor tvrdi da njihov maslac ima okus sličan tradicionalnom, ali ostaje da se vidi kako će ga javnost prihvatiti kada bude dostupan.

Kopirati
Drag cursor here to close