Odlični za imunitet

Čajevi nisu zimska ekskluziva – ova dva su najbolja za ljetne viroze

Čajevi su odlični za imunitet, a dokazano je da će na velikim vrućinama čak i rashladiti organizam. Također će osnažiti tijelo i zaštititi ga od infekcija dišnog sustava koje napadaju i tijekom ljetnih mjeseci.
Lifestyle / Hrana | 30. 07. 2024. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Biljke mogu biti vrlo moćni prirodni lijekovi, no važno se educirati se prije upotrebe te posavjetovati sa stručnjacima. Iako mogu imati povoljan učinak na naše zdravlje, u nekim slučajevima mogu i naštetiti, piše Ordinacija.hr.

Oprez je osobito potreban za vrijeme trudnoće, dojenja, kod djece, ali i kod svih osoba narušenog zdravlja te osoba koje koriste neku terapiju. Ako nema kontraindikacija, ove dvije biljke pomoći će vam u borbi s virozama.

Đumbir

Napitku će dati pikantan, aromatičan okus, a koristi se svjež ili sušeni. Đumbir je bogat aromatskim hlapljivim uljima koja mu daju karakterističan okus i aromu. Ima protuupalno djelovanje te pomaže u borbi protiv virusa prehlade te ima antiseptička svojstva. Pomaže iskašljavanju, znojenju i smiruje groznicu.

Čaj od đumbira djeluje smirujuće kod prvih znakova prehlade i gripe, a lako ga je pripremiti. Žličicu svježeg naribanog đumbira dodajte u šalicu kipuće vode, poklopite i ostaviti da stoji pet do deset minuta. Čaj procijedite i ostavite da se ohladi.

U mlaki čaj možete dodati žličicu meda i svježe cijeđeni limunov sok. Pijte dvije šalice čaja na dan. Iako đumbir na zdravlje nema štetne učinke oprez je svakako potreban kod osoba koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi. Djeca mogu umjereno piti blagi čaj od đumbira, a preporuka je kombinirati ga s voćnim čajevima.

Sljez

Upotrebljavaju se listovi i cvjetovi bogati sluzima. Sljez djeluje umirujuće na sluznice i bronhije pa se koristi za smirivanje kašlja i bolesti bronhija. Radi sadržaja sluzi sljez ima protuupalna svojstva, a obiluje polisaharidima odgovornim za jačanje imuniteta. Listovi sadrže vitamin C, beta karoten i željezo koji pomažu imunitetu.

Čaj se radi na način da se dvije žličice korijena sljeza preliju s dva do tri decilitra mlake vode i ostave stajati minimalno dva sata kako bi se izlučile sluzi. Čaj se može naknadno ugrijati, procijediti i po potrebi zasladiti žličicom meda.

Također možete dodati 1,5 g sušenih listova i cvjetova u šalicu kipuće vode, poklopiti i ostaviti da prokuha pet minuta. Čaj procijedite i ostavite da se ohladi. U mlaki čaj prema želji dodajte med i limun. Pijte jednu do tri šalice čaja na dan. U osjetljivih osoba može prouzrokovati alergijske reakcije, a ne preporuča se niti trudnicama i dojiljama.

Kopirati
Drag cursor here to close