Što mislite?

Evo koliko traje vino nakon otvaranja?

Koliko god željeli da možemo zauvijek sačuvati čaroliju naših omiljenih boca, vino ima rok trajanja.
Lifestyle / Hrana | 09. 07. 2024. u 14:26 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok neka vina s godinama postaju bolja, nakon što odčepite bocu, sat počinje otkucavati, prenosi Food and Wine

Zašto otvorena boca bourbona, likera ili amara može trajati godinama? Iako vino sadrži alkohol, kiselost i tanine koji mu pomažu u očuvanju, niži udio alkohola i šećera u vinu (u usporedbi s likerima i žestokim pićima) pridonosi kraćem vijeku trajanja vina, kaže Maggie Dahill, direktorica vina u Theodori u Brooklyn, New York.

Dakle, koliko vremena stvarno imate prije nego što otvorena boca vina počne neugodno mirisati? Iako postoji mnogo čimbenika koje određuju koliko će dugo vino trajati, evo kratkog vodiča o tome što možete očekivati, kao i o tome kako pohraniti vino da ono ostane svježe što je duže moguće.

Što određuje koliko će otvorena boca vina trajati?

Gabriella Borg Costanzi, direktorica usluga i vina u Le Crocodile and Bar Blondeau u Brooklynu, kaže da je opće pravilo nastojati uživati u otvorenoj boci vina unutar tri dana.

Točan rok trajanja otvorene boce ovisi o nizu čimbenika, kao što su razina alkohola, tanini i kiselost vina, budući da veće razine svakog od njih pomažu da se otvorena boca vina malo duže očuva.

Koliko dugo traje otvoreno vino?

Jedan dan ili manje: Većina pjenušavih vina i vina proizvedena bez dodanih sulfita

Dva do tri dana: Niskoalkoholna bijela i ružičasta vina

Četiri do sedam dana: Bijela vina odležana u hrastovini, kao i bijela i ružičasta vina s 13% ili više alkohola, suha vina i većina crnih vina

Sedam ili više dana: Većina desertnih vina i pojačanih vina

Kako čuvati otvoreno vino?

Baš kao i voće, otvoreno vino traje dulje ako ga čuvate u hladnjaku — čak i crno vino. "Čuvajte ga zapečaćenim i držite na hladnom mjestu", savjetuje Dahill.

Imajte na umu da "što više puta otvorite vino, to više kisika puštate unutra", kaže Ross. (Podsjetnik: ovdje pokušavamo izbjeći izloženost kisiku.)

"Također možete razmisliti o pronalaženju vina u alternativnim formatima kao što su pola boce ili vino u limenci", kaže Dahill.  

Kako kuhati s ostacima vina?

Ako možete ispijati svoje vino u gore navedenim rokovima trajanja, okus bi trebao biti odličan. Međutim, ako ste slučajno ostavili vino na sobnoj temperaturi dan ili dva, mislite da je vino bilo izloženo kisiku ili vam se jednostavno nije svidio okus, isprobajte ove ideje:

  • Napravite ocat ili vermut
  • Promiješajte kuhano vino ili sangriju
  • Dodajte mrvicu juhama, varivima ili umacima
  • Koristite ga za pirjanje

Kako znati je li se otvoreno vino pokvarilo?

"Najbolji način da provjerite je li vino još uvijek pitko je da ga natočite u čašu i pomirišete ga", kaže Degen.

Vino bi trebalo mirisati na voće koje biste željeli jesti, kaže Ross. Ako to voće počne mirisati kao da je nagnječeno, oksidirano ili podsjeća na ocat u smislu okusa ili mirisa, znajte da ga više ne možete piti. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close