Imamo odgovor

Kada i kako brati sjemenke suncokreta za jelo?

Visoki šareni suncokreti uvijek se ističu u ljetnim vrtovima. A kada ti upečatljivi cvjetovi uvenu, dat će jestive sjemenke koje su među najboljim grickalicama koje možete uzgojiti u svom vrtu.
Lifestyle / Hrana | 12. 09. 2024. u 09:13 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da biste saznali kada i kako ubrati sjemenke suncokreta, potrebno je malo vježbe, ali ovi savjeti pomoći će vam da ih uberete kada sjemenke poprime vrhunac okusa, prenosi Better Homes and Gardens

Kada brati sjemenke suncokreta?

Ako pogledate poleđinu pakiranja sjemenki suncokreta, primijetit ćete da obično sadrže informacije o "danima do zrelosti".

Međutim, to se obično odnosi na vrijeme kada će biljke suncokreta procvjetati. Većina pakiranja sjemena ne daje nikakve informacije o tome kada će sjemenke suncokreta biti spremne za žetvu.

Većina sorti suncokreta cvate za otprilike dva do tri mjeseca, ali sjemenkama suncokreta treba mjesec dana da sazru nakon što se cvjetovi otvore ili 80 do 140 dana nakon sjetve. Sjemenke suncokreta mogu se brati od srpnja do listopada, ovisno o tome kada ste posijali sjemenke i sortama koje uzgajate.

Kako znati kada su sjemenke suncokreta spremne za žetvu?

Znati kada ubrati sjemenke suncokreta zna biti nezgodno. Uberite ih prerano i na kraju ćete dobiti mala i neukusna zrna; ako berete prekasno, opet nećete dobiti što ste htjeli.

Štoviše, neke sorte suncokreta sazrijevaju brže od drugih, ali postoje znakovi na koje možete obratiti pažnju kada odlučujete jesu li vaše sjemenke suncokreta zrele.

Kako suncokreti sazrijevaju i sjemenke se razvijaju, cvjetovi suncokreta se suše i padaju na njihove stabljike, a lišće biljke počinje žutjeti. Ako pregledate poleđinu cvjetova suncokreta, primijetit ćete da zrele cvjetnice prelaze iz zelene u žućkastosmeđu, a latice biljke venu i otpadaju. Sve su to ključni znakovi da su vaši suncokreti spremni za branje.

Kako ubrati sjemenke suncokreta?

Kada dođe vrijeme žetve, uzgajivači imaju dvije osnovne mogućnosti. Sjemenke se mogu temeljito osušiti na biljci ili rano ubrati i sušiti u zatvorenom prostoru.

Sušenjem na otvorenom obično se dobiju sjemenke malo ukusnijeg; međutim, dopuštanje sjemenkama da potpuno sazru na biljci povećava šanse da ptice pojedu sjemenke prije nego što ih vi dobijete priliku pobrati.

Ako više volite sušiti sjemenke suncokreta u zatvorenom prostoru, poberite suncokrete kada stražnja strana cvjetnih glavica postane zelena i žuta.

Za berbu odrežite stabljike suncokreta oštrim nožem ili škarama oko 15 do 30 cm ispod cvjetnice, uklonite sve preostale listove i povežite dvije do tri stabljike suncokreta s uzicom. Objesite ove snopove suncokreta naopako u tamnom, dobro prozračenom prostoru dok se potpuno ne osuše, a poleđina cvjetnih glava ne poprimi smeđu boju.

Ako biste radije sušili sjemenke suncokreta na otvorenom, pokrijte cvjetove suncokreta papirnatim vrećicama, gazom ili finom mrežastom tkaninom čim latice biljke počnu venuti. Ovo štiti sjemenke suncokreta od gladnih ptica jer se sjemenke suše na suncu. Kad poleđina cvjetova suncokreta posmeđi, odrežite cvjetne glavice i odnesite ih u kuću.

Kada imate zrele glavice suncokreta, sljedeći korak je uklanjanje sjemenki. Uzmite veliku zdjelu ili kantu i otresite sjemenke suncokreta s cvijeća rukom ili četkom.

Također možete protrljati dvije glavice jednu o drugu kako biste lakše izbacili sjemenke. Zrele sjemenke trebaju biti debeljuškaste i dobro oblikovane i trebale bi se lako odvajati od cvjetnih glavica tijekom rada. Ako se sjemenke ne čine zrelima, objesite suncokrete da se suše još nekoliko dana.

Kopirati
Drag cursor here to close