Zanimljivo

Piće koje aktivira vaš mozak više od ičega drugog - o čemu se radi?

Nemojte se osjećati krivim što si točite ovo piće za večeru.
Lifestyle / Hrana | 19. 09. 2024. u 12:05 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slobodno si dajte oduška i popijte tu čašu vina, jer je ono dobro za vaš mozak. 

Naravno, možda ćete se osjećati mali mamurluk nakon noći opijanja, ali pokazalo se da čaša crnog ili bijelog vina može biti dobra za vaše zdravlje. Ne samo to, može čak pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti, kažu istraživanja.

Gordon Shepherd, profesor na Yale School of Medicine, tvrdi da će ispijanje vina izazvati reakciju u emocionalnim i osjetilnim dijelovima mozga, prenosi Your Tango

Njegova istraživanja uvelike su usredotočena na kušanje vina, a Shepherd upozorava da se vino ne smije ispljunuti ako pokušavate u potpunosti doživjeti okus.

Njegova knjiga, Neuroenology: How The Brain Creates The Taste of Wine, ističe da je ispijanje vina najvažniji dio određivanja njegove kvalitete. Čak je izmislio izraz "neurogastronomija" kako bi opisao svoje istraživanje o tome kako mozak stvara svoju percepciju okusa.

Okus je iluzija koja se sastoji od osjetila i emocija koje nas okružuju kada kušamo hranu. "Okus nije u vinu; okus stvara mozak kušača vina", kaže Shepherd u svojoj knjizi.

Prema njegovoj knjizi, kretanje vina u ustima i zrak udahnut alkoholom kroz nos ono je što uzrokuje da mozak definira okus. Najvažniji dio je kad izdišemo zrak natopljen vinom, koji aktivira mozak.

Istraživanja su mu pomogla da zaključi da konzumiranje vina zaokuplja mozak čak i više nego rješavanje matematičkog problema ili slušanje glazbe. Ne samo da je dobro za mozak, dobro je i za srce, kažu istraživanja. 'Molekule u vinu nemaju okus ali kada stimuliraju naš mozak, mozak stvara okus na isti način na koji stvara boju', rekao je u radijskom intervjuu.

Shepherd vjeruje da se okusi stvaraju u mozgu slično onome kako mozak interpretira boje. Da bi izgradio sliku boja, mozak koristi informacije iz očiju o tome kako svjetlost pada na objekte oko nas. Shepherd kaže da naše emocije prema vinskoj čaši daju informacije mozgu.

Dakle, ako niste veliki vinopija ili ne volite isprobavati nove sorte, razmislite koliko je vino dobro za vas i vaš mozak. Možda je vrijeme da u svoju tjednu rutinu dodate još nekoliko "sretnih sati".

 

Kopirati
Drag cursor here to close