Roberto Linguanotto

Preminuo slastičar koji je sasvim slučajno izmislio tiramisu, ovo je njegov originalni recept

Tiramisu je s godinama postao jedan od najpoznatijih talijanskih deserata, ali i općenito jedan od popularnijih na svijetu.
Lifestyle / Hrana | 31. 07. 2024. u 17:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slastičar Roberto Loli Linguanotto, kojeg Talijani i ostatak svijeta nazivaju i ocem deserta tiramisu, preminuo je u 82. godini. Bio je slastičar u restoranu Le Beccherie u Trevisu u Italiji, gdje je tiramisu navodno izmislio s Albom di Pillo-Campeol, suprugom vlasnika restorana Ada Campeola.

Još 1972. godine u Le Beccheriji je tiramisu završio na meniju i vrlo brzo postao omiljeno jelo gostiju, ali recept ekipa iz restorana nikada nije zaštitila pa su ga tako kasnije preuzeli i mnogi drugi. Bez obzira na sve, tiramisu je s godinama postao jedan od najpoznatijih talijanskih deserata, ali i općenito jedan od popularnijih na svijetu.

  / Ilustracija

Naravno, postoje priče da je tiramisu nastao i puno ranije. Neki tako tvrde da ga je izmislila Norma Pielli još 1950-ih i posluživala u svom hotelu u Udinama. Kolač je tada nazvala Mascarpone šnite, no njezini su ga gosti navodno preimenovali u Tiramisu. Kasnije se tvrdilo i kako se posluživao u bordelu kao afrodizijak, no većina Talijana smatra kako je tiramisu ipak nastao u kuhinji Roberta Linguanotta., piše Jutarnji.hr.

Cijela stvar dogodila se sasvim slučajno, i to kada je Roberto Linguanotto radio sladoled, a zatim u zdjelu s jajima i šećerom nenamjerno ubacio mascarpone sir. Isprobao je kremu i svidjela mu se pa ju je ponudio Albi. Nakon toga Roberto i Alba su usavršili recept tako da su kremi dodali i piškote umočene u kavu i posipali sve zajedno kakaom u prahu. Desert su nazvali tiramisu, zato što taj izraz u prijevodu znači ‘digni me‘ ili ‘pokupi me‘.

Foto: Fresh / Tiramisu s borovnicama u čašama

Danas, dobro znamo, postoje brojne varijante tiramisua. Osim vječnog klasika, u posljednje su vrijeme tako superpopularne inačice s kremom od pistacije i dodatkom voća, a u ljetnim mjesecima mnogi iz kreme izbacuju jaja i rade je samo od mascarpone sira i slatkog vrhnja. I sami smo se svojevremeno okušali u pripremi takvog, lažnog tiramisua s jagodama, a kasnije i onog s limunom i pistacijom. I moramo vam reći, iako obožavamo klasik, svako od ovih izdanja bilo je baš dobro i sa stola nestalo nevjerojatnom brzinom.

Foto: Miss7.hr / Tiramisu od jagoda

Na društvenim mrežama je objavljen i video slastičarskog maestra gdje prikazuje svoj originalni recept iz 1970. godine, kada je radio kao slastičar u poznatom restoranu Le Beccherie u Trevisu.

Kopirati
Drag cursor here to close