Mnogima omiljeno jelo

Pripremite kupus bez brige o nadutosti - najbolji savjeti i trikovi

Iako svi imamo omiljena jela, neka od njih poput kupusa, nam mogu stvarati nadutost i ostale neugodne probavne smetnje.
Lifestyle / Hrana | 16. 05. 2024. u 09:35 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijeđimo na stvar: Stvara li vam kupus plinove? Ako je tako, niste sami - poznato je da ovo povrće mnogim ljudima stvara probleme s neželjenim plinovima, prenosi Taste of Home

I dok je sjajno što vrste kupusa pomažu u održavanju vašeg probavnog sustava, plinovi i nadutost nisu baš željeni ishod uživanja u ukusnim jelima s kupusom. 

Ali nemojte očajavati, vi (i vaš crijevni trakt) ćete biti sretni kada saznate da postoji nekoliko načina kuhanja kupusa tako da manje stvara plinove.

Zašto kupus izaziva plinove?

"Visoki sadržaj vlakana jedan je dio slagalice", kaže registrirana dijetetičarka Jessica Cording, MS, RD, CDN. “Osim toga, povrće iz skupine kupusnjača – poput kupusa, kelja, brokule, cvjetače i prokulica – sadrži rafinozu, neprobavljivi šećer. Budući da je fermentiraju bakterije u crijevima, stvaraju se plinovi, zbog čega možete osjetiti nadutost i nelagodu nakon jela ove hrane.

Također su izvori glukozinolata koji sadrže sumpor, biljnih spojeva poznatih po svojim antioksidativnim i protuupalnim učincima. Zbog tog sadržaja sumpora, plin koji nastaje kada jedemo hranu iz roda kupusnjača, može imati vrlo poseban miris."

Jedan od načina za smanjenje nekih učinaka stvaranja plinova je odabir kuhanog kupusa umjesto sirovog. “Općenito govoreći, kuhanje može pomoći u smanjenju ovog učinka "omekšavanjem" vlakana, čineći ga malo lakšim za probavni sustav,objašnjava Cording. Dodala je da kuhanje kupusa također pomaže smanjiti količinu sumpora u povrću, što može pomoći kod neugodnog mirisa.

Kako skuhati kupus da izbjegnete probleme s plinovima?

Vrijeme je da prestanete guglati "zašto imam plinove od kupusa" i počnete tražiti rješenje za uživanje u ovom zdravom povrću. Cording predlaže da ga pripremite na jedan od ova četiri načina:

1. Fermentirajte ga

Fermentacija hrane može pomoći da se lakše probavi – a domaći kiseli kupus također je iznenađujuće jednostavan. Kupus je važno dobro narezati, a onda možete biti kreativni s raznim biljem i začinima.

2. Prokuhajte ga

Općenito, kuhanje čini povrće lakšim za probavu, što može pomoći u smanjenju plinova. Da biste u kupusu zadržali hranjive sastojke koji bi se izgubili ispuštanjem vode, probajte juhu od kupusa ili meksičku juhu od kupusa. Možete dodati drugo povrće, rajčice i izvor proteina (poput graha, leće ili piletine) za zasitniji obrok.

3. Zapecite ga

Osim što pomaže poboljšati probavljivost, pečenje će dodati prirodnu slatkoću jer se šećeri u kupusu karameliziraju. Isprobajte pečeni kupus i luk kao odličan prilog.

4. Dodajte začinsko bilje

Dodavanje pravih biljaka također može olakšati probavu. Neki od Cordingovih favorita koji se posebno dobro slažu s kupusom uključuju đumbir i kurkumu.

Kopirati
Drag cursor here to close