Poslušajte savjete

Kako prepoznati zmijske rupe u svom dvorištu i što učiniti u vezi s tim?

Nitko ne voli otkriti zmijske rupe u svom dvorištu, no ako vam se to dogodi, postoje određene stvari koje trebate učiniti.
Lifestyle / Životinje | 31. 05. 2024. u 12:27 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako dvorišta oživljavaju po toplijem vremenu, pojavljuju se i znakovi životinjskog života poput malih rupa u zemlji. Dok su neke rupe dom glodavcima, kornjačama ili kukcima, neke su zapravo zmijske rupe, prenosi The Spruce.

Zmije se mogu nastaniti u napuštenim dupljama glodavaca i tamo ostati kako bi se sklonile od surovih vremenskih uvjeta. Ali pokušaj odlučivanja što je zmijska rupa, a što nije, može biti nezgodno. Evo što trebate znati o zmijskim rupama u vašem dvorištu (i zašto vas jedna ili dvije rupe ne bi trebale previše uplašiti!).

Kako izgleda zmijska rupa?

Ne izgledaju sve zmijske rupe isto. To je zato što zmije zapravo nisu te koje kopaju rupe. Umjesto toga, zmije se sele u rupe koje su iskopali — a zatim napustili — glodavci, insekti, pa čak i kornjače.

To znači da će zmijske rupe varirati u veličini i obliku ovisno o životinji koja ih je iskopala. Neke će rupe biti savršeno okrugle i široke samo 2 centimetra, dok će druge biti veće i nazubljenije. Ako pokušavate odlučiti ima li rupa zmiju u sebi ili ne, potražite ili odbačenu zmijsku kožu ili zmijski izmet, koji obično izgleda kao gusta smeđa tekućina s kredasto bijelim krajem.

Zmijska rupa ili rupa glodavca

Iako postoji velika vjerojatnost da je zmijska rupa nekoć bila rupa glodavaca, postoji nekoliko stvari na koje možete obratiti pozornost kad pokušavate odrediti koja vrsta stvorenja trenutno živi u rupi koju ste pronašli.

Zmijska koža: Ako vidite odbačenu zmijsku kožu u blizini rupe, to je vjerojatno zmijska rupa, a ne rupa glodavaca.

Zmijski izmet: zmijski izmet smeđa je pasta s bijelim kredastim krajevima. Ako ovo vidite blizu rupe (ili samo unutar nje), vjerojatno je rupa u kojoj se nalazi zmija.

Znakovi kopanja: Tragovi kandži i male hrpice svježe iskopane zemlje upućuju na to da je rupa dom za glodavce, a ne za zmije. To je zato što zmije ne mogu same iskopati rupe — usele se u njih tek nakon što su napuštene.

Vrste zmija koje bi mogle biti u vašem dvorištu

Postoje razne zmije koje bi mogle biti u vašem dvorištu, a većina njih je vjerojatno bezopasna. Evo kratkog uvoda o uobičajenim zmijama u Sjevernoj Americi.

Štakorske zmije: Štakorske zmije duge su 1 do 1.5 metara i nalaze se diljem istočnog i srednjeg zapada Sjedinjenih Država—one su jedne od najčešćih "prigradskih" zmija. Obično su crne, sive ili crno-žute boje, a jedu male glodavce i ptice.

Zmije podvezice: Zmija podvezica još je jedna široko rasprostranjena, bezopasna zmija. Žive diljem Sjeverne Amerike i obično su duge između 45 i 76 centimetara. Preferiraju vlažna i šumovita staništa.

Kraljevske zmije: Poput štakorskih zmija, kraljevske zmije često su dugačke 1 do 1,5 metara, ali mogu biti duge i do 2 metra.  Nalaze se diljem Sjedinjenih Država, a neke podvrste mogu biti prilično šarene, poput grimizne kraljevske zmije.

Mliječne zmije: Mliječne zmije variraju u veličini ovisno o tome gdje žive—obično će mliječne zmije na jugu Sjedinjenih Država biti veće od onih koje se nalaze na sjeveroistoku ili gornjem srednjem zapadu. Poput kraljevskih zmija, mliječne zmije dolaze u raznim bojama, poput narančaste, crvene i smeđe. Često ih se brka s njihovim otrovnim dvojnicima, koraljnim zmijama.

Kukuruzne zmije: Kukuruzne zmije mogu se naći na jugoistoku Sjedinjenih Država, a radije žive u šumovitim, zaraslim područjima. Kukuruzne zmije obično su dugačke od pola do skoro 2 metra i jarko su crvene i narančaste.

Cottonmouth zmije (otrovnice): Cottonmouth zmije su dobile svoje ime po svojim svijetlo bijelim ustima, koja se otvaraju kada su ugrožene. Žive u blizini vode na jugoistoku Sjedinjenih Država. Oni su smeđe-sive i dug pola do 1,20 metara. 

Copperhead zmije (otrovnice): Copperhead zmije žive diljem istočnih Sjedinjenih Država i mogu preživjeti u različitim staništima. Bakrene glave su tamno smeđe s oznakama u obliku pješčanog sata i dugačke su od pola metra do metar. 

Čegrtuše (otrovne): Za razliku od mnogih drugih zmija na ovom popisu, čegrtuše preferiraju sušne uvjete američkog jugoistoka, iako se nekoliko vrsta može naći istočno od Mississippija. Čegrtuše mogu biti duge do 2,5 metara i obično su smeđe s oznakama.

Što učiniti sa zmijskim rupama?

Nakon što ste utvrdili da je rupa u vašem dvorištu zapravo zmijska rupa, evo što možete učiniti.

Ostavite ih na miru: ovo je najbolji izbor za većinu zmija i zmijskih rupa koje ćete pronaći. Zmije rijetko napadaju osim ako nisu fizički isprovocirane, a izvrsne su za suzbijanje štetočina u dvorištu jer drže dosadne glodavce podalje. 

Ponovno ih ispunite: Ako imate posla s otrovnim zmijama—ili biste zmije radije držali podalje od svog doma—možete ponovno ispuniti rupe zemljom. Ali imajte na umu da ih životinje koje su ih iskopale mogu lako ponovno iskopati.

Pokrijte ih: Kako biste osigurali da popunjene rupe za zmije ostanu popunjene, razmislite o prekrivanju vrhova rupa malim komadom vreće.

Nazovite stručnjaka: Ako stalno imate problem s otrovnim zmijama, nazovite stručnjaka za divlje životinje ili deratizaciju kako biste držali opasne zmije podalje.

Kako spriječiti da zmije budu na vašem imanju?

Mnoge obične sjevernoameričke zmije prilagodile su se kako bi napravile dom bilo gdje. Zbog toga će biti teško u potpunosti spriječiti da zmije uopće uđu u vaše dvorište, ali možete ih učiniti manje privlačnim tako da pokosite travu i očistite grmlje, raslinje i hrpe lišća.

Međutim, imajte na umu da većina vrsta zmija (zapravo 90%) nije otrovna i čini mnogo dobrog za ekosustav: one sprječavaju populacije malih glodavaca i insekata da izmaknu kontroli, osiguravaju biološku raznolikost i održavaju važan dio prehrambenog lanca.

 

Kopirati
Drag cursor here to close