Znamo da želite!

Kako se riješiti mušica na voću, jednom zauvijek

Ako ste se pitali koji su najbolji načini da se riješite dosadnih mušica na voću, nastavite čitati.
Lifestyle / Životinje | 03. 05. 2024. u 11:02 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Isprobajte ove brze i jednostavne "uradi sam" tehnike a zalihe vjerojatno imate u kućnoj smočnici, prenosi Country Living.

Toplo vrijeme donosi ukusne ljetne proizvode. Ne zaostaje ni nešto što nije tako dobrodošlo - sezona voćnih mušica, koja može trajati tijekom ljeta do rane jeseni.

Kako se riješiti mušica na voću?

Ako vidite vinske mušice oko odvoda ili zdjele s voćem, isprobajte ove kućne trikove koji će vam pomoći da ih se riješite prije nego posegnete za kemikalijama (možete čak i bez jabučnog octa). Čak i ako imate samo pet minuta, postoji rješenje da se brzo riješite vinskih mušica.

Što privlači vinske mušice u kuću?

Možda se čini da se vinske mušice pojavljuju niotkuda, ali to nije istina. "U ljetnim mjesecima kad je toplo i kad mnoge biljke daju plodove, vinske mušice izlaze iz dijapauze [stanje nalik hibernaciji tijekom kojeg mogu dugo preživjeti na niskim temperaturama] i razmnožavaju se u velikom broju", objašnjava dr. Laurie Stevison , izvanredni profesor na Odsjeku za biološke znanosti na Sveučilištu Auburn.

"Imamo i mnoge usjeve koje proizvodimo u ljetnim mjesecima, kao i voće i povrće koje donosimo u svoje domove."

Nakon što uđu, vinske mušice privlače prezrelo i trulo voće (i nešto povrća), a one se hrane tvarima s visokim udjelom fruktoze. "Kako voće stari, proces fermentacije počinje ga razgrađivati. Ovim postupkom nastaju alkoholi i ocat koji privlače vinske mušice, ali ih i nama čine manje privlačnima," nastavlja dr. Stevison.

"Baš kao i ljudi, mušice biraju okruženje koje je najbolje za njihovu djecu. Dakle, razmišljajte o trulom voću kao o lovu na najbolje škole! To im osigurava bogat izvor hranjivih tvari za polaganje jaja."

Važno je nešto poduzeti čim vidite prvu vinsku mušicu.

"Jedna sparena ženka može položiti više od 100 jaja", kaže dr. Stevison. "Treba im oko 10 dana da se izlegu.  To znači da ako propustite dan za izbacivanje smeća, možete očekivati veliki roj vinskih mušica jako brzo. Također, ako zanemarite nekoliko vinskih mušica jer ste zauzeti, to vrlo brzo može postati VELIKI problem."

Dakle, imajte na umu: Vaše vrijeme za čišćenje počinje odmah. Nema čekanja.

Koji je najbrži način da se riješite vinskih mušica?

Korak 1: Očistite

Voćne mušice mrze čiste površine, stoga raščistite sav nered i obrišite radne površine kao i sudoper. Vjerujte nam: ako preskočite ovaj korak, vodit ćete izgubljenu bitku protiv mušica.

Provjerite je li vaše voće i povrće trulo, kvarno ili prezrelo.  Bacite sve sumnjive komade kako biste izbjegli da ženke vinske mušice polože jaja na te površine.

Očistite sve površine. Temeljito obrišite sve radne površine. Ako to ne učinite, ova mjesta postaju savršeno mjesto za razmnožavanje vinskih mušica.

Redovito iznosite smeće. Ovo se može činiti kao da nema smisla, ali čista kuća je kuća bez štetočina. Iznošenjem smeća spriječit ćete zadržavanje buba.

Očistite odvod. Očistite odvod sudopera od čestica hrane i ostataka najbolje što možete.

Korak 2: Postavite zamku

Budući da vinske mušice privlači trulo voće, kaže dr. Stevison, "ocat, nusprodukt procesa fermentacije, postavlja savršenu zamku. Jabučni ocat je vjerojatno najbolji, ali  će dobro poslužiti i pivo ili vino!"

Zamka s jabučnim octom i sapunom za suđe

Ovo je metoda koju preporučuje dr. Stevison. Dok jabučni ocat privlači vinske mušice, sredstvo za pranje posuđa ih drži zaglavljenima. "Pomiješajte  punu čašu, octa s malo sredstva za pranje posuđa i stavite u posudu", kaže ona.

Za spremnik savjetuje nešto s uskim otvorom i širokim dnom—poput prazne boce soka ili piva. Nemate praznih boca pri ruci? Pokrijte vatrostalnu posudu plastičnom folijom i napravite male otvore na vrhu kako biste stvorili ulaze u zamku. "Ostavite ga otvorenim ili čak dodajte lijevak i gledajte kako vam muhe dolaze", kaže ona.

Zamka s jabučnim octom i plastičnom folijom

Napunite zdjelu ili čašu jabučnim octom, pokrijte plastičnom folijom, zalijepite rubove gumicom i probušite sitne rupice na vrhu. Ocat će privući vinske mušice, a nakon što uđu, neće moći pobjeći zbog prepreke koju stvara plastična folija.

Vodena zamka za vinske mušice u sudoperu

Vinske mušice možete vidjeti i u svom sudoperu, kaže dr. Stevison. "Za ovaj problem možete sipati vruću vodu u odvod, zatim ga poklopiti i napuniti vodom kao da ćete prati suđe. Ostavite vodu u sudoperu preko noći kako biste ubili mušice uskraćujući im kisik," kaže ona.

Isprobajte pivsku ili vinsku zamku. Ostavite bocu starog vina ili piva u blizini mjesta gdje su uočene vinske mušice. Primamit će ih ustajalo piće, ali usko grlo boce djeluje kao prirodna prepreka koja će oh držati u zamci.

 

Kopirati
Drag cursor here to close