Komarci, pauci, mravi...

Što me ugrizlo? Vrste i liječenje uobičajenih ugriza kukaca

Dok uživate u prirodi ili ste noću u krevetu, susret s kukcima ponekad je neizbježan.
Lifestyle / Životinje | 08. 07. 2024. u 10:08 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znate koliko ova mala stvorenja mogu biti dosadna ako vas je ugrizla neka buba čiji ugriz svrbi. Dok je većina ugriza kukaca bezopasna, neki mogu uzrokovati nelagodu, a u rijetkim slučajevima ozbiljno ugroziti vaše zdravlje, prenosi Banner Health.

Donosimo vam neke od najčešćih ugriza kukaca, njihove simptome te kako ih liječiti. 

Ugriz komarca

Komarci se obično nalaze u vlažnim, zasjenjenim područjima u blizini stajaćih voda poput bazena, bara i jezera. Ostavljaju slinu za sobom kada ugrizu, što uzrokuje crvene izbočine koje svrbe i mogu se zakomplicirati.

"Ponekad možete primijetiti veću oteklinu kod djece i oko dijelova tijela kao što su kapci, laktovi i obrazi", rekao je Jasjot Johar, dr. med., specijalist hitne medicine iz Banner Healtha.

Osim što su krvopije, komarci mogu prenijeti i razne viruse poput Zike i malarije.

Ugrizi krpelja

Krpelji koji se obično nalaze u šumovitim ili travnatim područjima još su jedna vrsta kukca poznata po širenju bolesti poput lajmske bolesti i pjegave groznice Rocky Mountaina.

Ovi dosadni kukci traže topla, vlažna područja na vašem tijelu, poput onih oko ušiju i kose i ispod pazuha. Neki uobičajeni simptomi mogu uključivati crveni osip na mjestu ugriza, mjehur, bol i oteklinu.

"Trebali biste pažljivo ukloniti krpelja iz kože čim ih pronađete", rekao je dr. Johar. "Ako nakon vađenja krpelja razvijete simptome slične gripi, osjetljivost na svjetlost ili osip, trebali biste posjetiti svog liječnika."

Ujedi stjenica

Ako se probudite s neobjašnjivim crvenim izbočinama koje svrbe, možda negdje u blizini imate stjenice.  

Ove malene bube rado se skrivaju u krevetima, ali ih se također može pronaći u prtljazi, na odjeći i ostalom namještaju. Uglavnom grizu noću. Trebate znati da mogu preživjeti mjesecima bez hranjenja!

"Stjenice imaju naviku gristi u skupinama, često na ekstremitetima poput ruku i nogu", rekao je dr. Johar. "Možda ćete primijetiti crvene, natečene kvržice koje svrbe, ali ponekad možda nećete ni znati da ste ugrizeni."

Ugrizi pauka

Dobra vijest je da su ugrizi otrovnih pauka vrlo rijetki. "U Sjevernoj Americi postoje samo dvije vrste otrovnih pauka: crne udovice i smeđi pauci pustinjaci", ističe dr. Johar. "Ove su vrste sramežljive i drže se podalje od ljudi. Ali mogu ugristi u samoobrani."

Većina ugriza pauka izgleda slično ubodima pčela. Pripazite na crvenilo i druge ozbiljne simptome, poput grčeva u želucu, bolova u mišićima i problema s disanjem. Ako osjetite ove simptome, nazovite hitnu pomoć.

"Ugrizi pauka crne udovice mogu se liječiti posebnim anti-otrovom/protuotrovom koji koristimo ako je potrebno", rekao je dr. Johar. "Često možemo identificirati uzrok ugriza na temelju simptoma, tako da nije potrebno uhvatiti ili donijeti kukca."

Ako živite u području gdje su smeđi pustinjaci i pauci crne udovice uobičajeni, očistite područje oko svoje kuće. Očistite hrpe drva, osigurajte da su prozori i vrata dobro zatvoreni i održavajte svoj dom čistim i bez nereda.

Ujedi buha

Kad ljude ugrizu buhe, to je obično zato što se buhe često nalaze na našim krznenim prijateljima. "Ugrizi obično ostavljaju grupirane crvene kvrge oko potkoljenica i stopala", rekao je dr. Johar.

Neki od načina da ih spriječite su liječenje vašeg ljubimca od buha, pranje posteljine i redovito usisavanje.

Ujedi vatrenog mrava

Pronašli ste gomilu vatrenih mrava? Mogu se naći u vašem dvorištu, parkovima i pašnjacima. Ovi dosadni kukci se mogu zalijepiti za vašu kožu i mogu vas ugristi više puta, uzrokujući bolne ii natečene kvrge. Ponekad ugrizi mogu sadržavati mutnu tekućinu.

Kućni lijekovi za ugrize kukaca

Ako vas je nešto ugrizlo i sada žudite za olakšanjem, dr. Johar podijelio je neke općenite savjete za liječenje koji vam mogu donekle olakšati:

Očistite područje ugriza: Operite područje blagim sapunom i vodom kako biste spriječili infekciju. Nježno ga osušite tapkanjem.

Hladni oblog: Stavite oblog leda kako biste smanjili oteklinu i svrbež.

Krema protiv svrbeža: Kreme ili masti koje se izdaju bez recepta s 1% hidrokortizonom ili krema s antihistaminikom mogu ublažiti svrbež.

Isprobajte druge kućne lijekove: pasta od sode bikarbone, pasta za zube, dezodorans i mokra vrećica čaja također se pokazala kao pomoć kod simptoma.

Izbjegavajte trljanje alkoholom: trljanje alkoholom može imati neželjene nuspojave, posebno za djecu.

Nemojte češati: Kao i kod drugih ugriza, pokušajte se ne češati jer to može uzrokovati infekciju kože poput celulitisa. Obratite se svom liječniku ako je ugriz crven, topao, ako iz mjesta curi gnoj ili ako dobijete temperaturu, vrtoglavicu ili bolove u mišićima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close