Baby boom na farmi

Tri koze ojarile devetero jarića

"Slučaj je neobičniji jer su svi muški, to se još nikada nije dogodilo, a koze uzgajam više od dvadeset godina", kazala je Burnić.
Lifestyle / Životinje | 15. 04. 2022. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neobičan događaj obradovao je ovih dana Habibu Burnić iz sela Demiševci nadomak Sanskog Mosta, inače vlasnicu stada koza jer su joj se u svega nekoliko dana ojarile tri koze i na svijet donijele devetoro jarića.

"Nije tako čest slučaj da koza ojari troje, a upravo se to meni dogodilo s tri koze u razmaku od svega nekoliko dana. Slučaj je neobičniji jer su svi muški, to se još nikada nije dogodilo, a koze uzgajam više od dvadeset godina", kazala je Burnić.

Živi i zdravi 

Prema njenim riječima, svi mladunci su dobro i zdravo, a od koza joj preostane i mlijeka, koje potom prodaje na gradskoj tržnici.

Tradicija kozarstva nije toliko razvijena na ovim prostorima, a Burnić tvrdi kako se od te vrste stočarstva može dobro zaraditi. Dodaje kako mlijeko i sir prodaje na lokalnoj pijaci ili ih dostavlja na kućne adrese zainteresiranih kupaca ako nisu puno udaljeni.

Kaže kako kozji sir proizvodi po tradicionalnoj recepturi, ali da je najveća tajna u kvalitetnom mlijeku, a da bi se to postiglo, koze treba da budu zdrave i uhranjene.

"Prokuha se mlijeko i potom dodaju određeni začini i drugi potrebni sastojci. Potom se iscijedi u kalupe. Kada se stvrdne, tada se presuje i stavlja na police, gdje treba da odstoji određeno vrijeme", objašnjava ona.

Pristojna zarada 

Kaže kako nitko tko je probao njezin sir nije ostao ravnodušan i da posla uvijek ima za onoga tko hoće i želi raditi.

Navodi kako je uzgajanje koza, u usporedbi s ostalom stokom, isplativije, jer su troškovi manji, a zarada prilično dobra. Ako se tu doda i prodaja jaradi, kaže ona, lako je izračunati da se godišnje može pristojno zaraditi.

"Hranu za koze je puno lakše osigurati, a to je posebno važno u ova teška vremena kada je sve poskupjelo. Dovoljno je samo da ih pustiš na ispašu i ne treba da se brineš", kaže ova vesela žena koja vrijeme u prirodi koristi i za branje ljekovitog bilja i raznih trava, od kojih pravi čajeve i kreme te ih također prodaje na tržnici.

Foto: Zlatan Čekić / Tri koze ojarile devetero jarića 
Kopirati
Drag cursor here to close