Najslađi trenutak

Znate li zašto vaš pas naginje glavu kada razgovarate s njim?

Psi s dugim njuškama mogu naginjati glavu kako bi bolje vidjeli naš izraz lica ili geste, što im pomaže u tumačenju naših namjera.
Lifestyle / Životinje | 22. 08. 2024. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Shutterstock / Pas

Vlasnici njuškica ističu da je naginjanje glave kod pasa jedan od najslađih trenutaka u suživotu s njima, a ovaj simpatični postupak zapravo otkriva puno više nego što bi vam na prvu palo na pamet.

Pozorno sluša

Pas, između ostaloga, na taj način reagira na vaše riječi, zato će mnogi vlasnici reći da u tim trenucima imaju osjećaj kao da će njihov ljubimac progovoriti i odgovoriti na njihovo pitanje.

Psi su sposobni prepoznati određene dijelove ljudskog jezika pa kada vaš pas nagne glavu dok mu govorite, on vrlo vjerojatno pozorno sluša kako bi čuo određene riječi i modulacije koje povezuje sa zabavnim aktivnostima poput jela i igre.

Još jedan razlog može biti vizualna prilagodba. Psi s dugim njuškama mogu naginjati glavu kako bi bolje vidjeli naš izraz lica ili geste, što im pomaže u tumačenju naših namjera, piše Zadovoljna.hr

Ova reakcija također može biti rezultat pozitivnog pojačanja. Naime, kada vlasnici simpatično reagiraju na naginjanje glave, psi to mogu početi raditi češće jer prepoznaju da to izaziva pozitivnu reakciju.

Naginjanje glave može biti i način na koji psi pokazuju svoju empatiju ili znatiželju. Ova gesta često izaziva osmijeh kod vlasnika, a pas može osjećati da se na taj način povezuje sa svojim vlasnikom.

Zvuk

Psi nevjerojatno dobro čitaju i reagiraju na ljudski govor tijela i glas. Kada očitavate psu bukvicu jer je pojeo nešto što nije trebao, on će također nagnutu glavu – da vas zavede i omekša, ali i da vam pokaže da mu je (više ili manje) žao zbog slatke greške koju je napravio. Isto vrijedi i kada psa hvalite.

Naginjanje glave kod psa može imati i veze s građom njegova uha. Iako psi osjećaju frekvencije koje ljudsko uho nije sposobno čuti, njihova sposobnost da otkriju izvor zvuka je manje precizna od naše.

Pseći mozak procjenjuje ekstremno sitne razlike u vezi vremena koje je potrebno da zvuk dođe do svakog uha, pa im sitna promjena u položaju glave pruža korisnu senzornu informaciju.

Stoga neki stručnjaci vjeruju da psi, kada nagnu glavu, prilagođavaju ušku ili vanjsko uho kako bi bolje razaznali odakle zvuk dolazi.

Kopirati
Drag cursor here to close