Od prodavača do milijardera

Giorgio Armani - jedan od najvećih modnih dizajnera 20. stoljeća

Godine 1973. Giorgio Armani otvorio je zasebni dizajnerski ured u Milanu, a 1975. osnovao je kompaniju Giorgio Armani S.p.A., također u Milanu.
Lifestyle / Moda | 11. 07. 2024. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Instagram / Modni car Giorgio Armani

Na današnji dan prije 90 godina, 11. srpnja 1934. rođen je Giorgio Armani, jedan od najuspješnijih talijanskih modnih dizajnera. Armani je rođen u Piacenzi, talijanskom gradu smještenom uz rijeku Po, između Milana i Parme.

Armani se smatra jednim od "najvećih modnih dizajnera 20. stoljeća".

U mladosti je Giorgio Armani jedno vrijeme studirao medicinu, a bio je i u talijanskoj vojsci. Ipak, potražio je drugačiju karijeru. Zaposlio se u Milanu kao prodavač muške odjeće, a zatim i kao dizajner za kuću Cerruti, u vlasništvu Nine Cerrutija.

Godine 1966. Armani je upoznao svog budućeg partnera Sergia Galeottija (1945. – 1985.), arhitekta. S njim je vodio dizajnerski studio od 1970. godine i radio je kao slobodnjak za Ungaro i Zegnu. Njegova prva kolekcija uslijedila je 1974. godine.

Osnovao kompaniju Giorgio Armani S.p.A.

Godine 1973. Giorgio Armani otvorio je zasebni dizajnerski ured u Milanu, a 1975. osnovao je kompaniju Giorgio Armani S.p.A., također u Milanu.

Armani se u početku proslavio muškom modom. Elegantno krojena i elegantna odijela zagasitih boja postala su njegov zaštitni znak. Njegov međunarodni proboj uslijedio je 1976. Proširio se i počeo prodavati svoje kreacije u Americi.

Ondje je također radio kao kostimograf za filmske produkcije visokog profila poput Nedodirljivi (The Untouchables, 1987.) ili Američki žigolo (American Gigolo, 1980.).

Godine 1980. dodatno je proširio svoju ponudu i na tržište iznio svoju prvu žensku kolekciju. Iste godine dizajnirao je uniforme talijanskog ratnog zrakoplovstva i lansirao svoj prvi parfem u suradnji s L'Oréalom.

Godine 1982. uslijedio je ženski miris Armani, koji se smatra jednim od najuspješnijih mirisa 1980-ih. Godine 1985. Armanijev prijatelj i poslovni partner Galeotti, koji je bio odgovoran za upravljanje tvrtkom, umro je od srčanog udara nakon dvogodišnje borbe s leukemijom. 

Video: The Poor Son Of A Shipping Manager Who Invented Armani

Nakon smrti svoga partnera preuzeo je sve ovlasti 

Nakon Galeottijeve smrti, Armani je preuzeo njegovih 50% udjela u tvrtki, a također i Galeottijeve dužnosti.

Godine 1991. Giorgio Armani dobio je počasni doktorat Kraljevskog umjetničkog koledža.

U godinama koje su uslijedile, podijelio je brend u nekoliko poslovnih područja. To je rezultiralo podbrendovima "Giorgio Armani", "Emporio Armani" i "Mani".

Njihov asortiman se međusobno razlikovao kvalitetom i cijenom. Odabrao je stiliziranog orla kao zaštitni znak i logo tvrtke za modne linije Armani Jeans, Emporio Armani i Armani Junior.

Godine 1996. Armani je osuđen na devet mjeseci zatvora u Milanu nakon optužbi za podmićivanje protiv talijanskih financijskih vlasti, što je također utjecalo na modne tvrtke kao što su Krizia, Gianfranco Ferré i Versace.

Godine 2000. Armani je proširio svoje carstvo vlastitom kozmetičkom linijom pod nazivom "Armani Cosmetics". Također je počeo dizajnirati scensku odjeću za međunarodne zvijezde kao što su Billy Joel i Tina Turner.

Godine 2001. sjedište Armanija preseljeno je u preuređenu tvornicu hrane: "Teatro Armani".

Od smrti Sergia Galeottija (od 2007.), Armani sam kontrolira sve procese tvrtke, prati imidž marke i nadzire sve najvažnije događaje.

Tvrtka Giorgio Armani S.p.A. upravlja s više od 2000 trgovina u 60 zemalja. Armanijeva je kompanija u međuvremenu toliko narasla da danas ima godišnje prihode od gotovo 1,8 milijardi dolara.

Do danas je Armani jedini dioničar svoje financijski neovisne tvrtke. Uvijek je odbijao ponude za preuzimanje velikih modnih tvrtki kao što je LVMH 1990-ih.

S bogatstvom od oko 13 milijardi dolara, Armani je zauzeo drugo mjesto na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi u Italiji 2023. godine. 

Video: "Acqua di Gioia" with Emily Didonato
Kopirati
Drag cursor here to close