Slažete li se?

4 toksična komunikacijska stila koja većinom vode do razvoda

Prema istraživanju dr. Johna Gottmana, osnivača The Gottman Institute, postoje četiri komunikacijska stila koja vode do razvoda u 90 % slučajeva.
Lifestyle / Obitelj | 05. 07. 2024. u 10:39 Bljesak.info | M.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radi se o kritici, prijeziru, obrambenom stavu i ometanju, prenosi Thought Catalog. U nastavku istražujemo svaki od njih kao i načine kako se suprotstaviti njihovim učincima.

1. Kritika

Kritika nije isto što i izražavanje prekoračene granice, samopotvrđivanje ili javno pričanje o zabrinutosti.

Umjesto toga, kritika je očigledan napad na karakter vašeg partnera. Na primjer, ako se vaš partner bori s kašnjenjem, kritika ove osobine mogla bi zvučati otprilike ovako: "Uvijek kasniš na sve. Tako si nemaran."

Što učiniti u vezi s tim: prema Gottmanu, rješenje za kritiku je nježno izražavanje zabrinutosti korištenjem "ja" izjava i pozitivnim jezikom koji okružuje potrebe, kao i ne spominjanje riječi "ti" kako bi se izbjeglo prebacivanje krivnje na vašeg partnera.

Na primjer, ako vaš partner stalno kasni na sastanak umjesto da kažete nešto poput: "Uvijek kasniš, je li ti uopće stalo do mene?" mogli biste reći: “Stvarno moramo stići na vrijeme na večeru koju smo rezervirali kako bismo mogli provoditi više vremena zajedno i biti manje pod stresom. Možemo li raditi na tome zajedno?"

2. Prijezir

Sljedeći komunikacijski stil je prijezir. Prijezir je potvrđivanje moralne superiornosti. Na primjer, sarkazam, cinizam, vrijeđanje, kolutanje očima, podsmijeh, ruganje i neprijateljski humor. Prema Gottmanovim istraživanjima, prijezir je najrazorniji od 4 toksična stila i pokazatelj broj jedan razvoda.

Što učiniti u vezi s tim: Kako biste se borili protiv prijezira u svom braku, morat ćete se usredotočiti na ponovnu izgradnju poštovanja i uvažavanja u vašem odnosu. Neki od načina da to učinite bilo bi nježnije ponašanje, izražavanje više zahvalnosti i poštovanje međusobnih granica.

3. Obrambeni stav

Obrambeni stav obično se javlja kao odgovor na prvi stil, kritiku. Obično se to radi kako bi se krivnja prebacila na vašeg partnera, kad smatrate da ste nepravedno kritizirani.

Što učiniti u vezi s tim: Kako biste pomogli obuzdati obrambeni stav, važno je sagledati situaciju iz partnerove perspektive, kao i preuzeti odgovornost za bilo koju ulogu koju ste igrali u određenom sukobu.

4. Dizanje zida

Stonewalling ili dizanje zida je u osnovi tihi tretman. Događa se kad potpuno prestanete komunicirati sa svojim partnerom nakon svađe i zatvorite se poput trezora i odbijete pokušati riješiti problem.

Što učiniti u vezi s tim: najbolji način da se suprotstavite učincima izolacije je da se odmaknete i provedete neko vrijeme sami kako biste se umirili. Gottman preporučuje najmanje 20 minuta kako biste snizili broj otkucaja srca i umanjili dugotrajnu tjeskobu koju možda osjećate zbog sukoba.

Kopirati
Drag cursor here to close