Subvencioniranje pred vijećnicima

Dobre vijesti - jeftiniji privatni vrtići i u narednoj pedagoškoj godini

Pod subvencioniranjem smještaja djece se podrazumijeva odobravanje nepovratnih novčanih sredstava privatnim predškolskim ustanovama.
Lifestyle / Obitelj | 11. 07. 2024. u 12:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka o subvencioniranju smještaja djece u privatne predškolske ustanove na području Grada Mostara za pedagošku 2024./2025. godinu naći ći se pred vijećnicima gradskog vijeća Grada Mostara na idućoj sjednici koja će se održati 15. srpnja.

Privatne ustanove u prošloj pedagoškoj godini zatražile su subvencije od Grada, jer su kakonavode tijekom inflacije bili primorani povećati svoje cijene.

Nakon brojnih rasprava i preračunavanja donijeli su odluku za subvencioniranje dijela pedagoške godine, nakon čega je najavljeno da će se odluka analizirati i ako poluči uspjeh i nastaviti.

No da bi Grad subvencionirao privatne vrtiće oni moraju ispunjavati određene uvjete.

Ekonomska cijena

Inače, pod subvencioniranjem smještaja djece se podrazumijeva odobravanje nepovratnih novčanih sredstava privatnim predškolskim ustanovama.

Ekonomska cijena smještaja djeteta za cjelodnevni vrtićki program iznosi 410,00 KM, a ekonomska cijena smještaja djeteta za cjelodnevni jaslički program iznosi 430,00 KM.

Cijena participacije roditelja-korisnika usluga u privatnom vrtiću iznosi 200,00 KM za cjelodnevni vrtićki program, odnosno 220,00 KM za cjelodnevni jaslički program. Iznos subvencije u privatnoj predškolskoj ustanovi po djetetu mjesečno, utvrđuje se u iznosu od 210,00 KM za cjelodnevni vrtićki i 210,00 KM za cjelodnevni jaslički program, stoji u odluci Gradskog vijeća.

Ukoliko se odluka usvoji, isplata subvencije za smještaj djece u predškolskim ustanovama na području Grada Mostara vršiti će se u tekućem mjesecu za prethodni mjesec.

Uvjeti

''Pravo na subvencioniranje smještaja djece imaju sve privatne predškolske ustanove na područja Grada Mostara koji ispunjavaju uvjete iz članka 5.  Odluke.

Pod uvjetima je navedeno da privatna predškolska ustanova ima odobrenje za rad i obavljanje predškolske djelatnosti na području Grada Mostara te da je upisana je u registar predškolskih ustanova Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ, da mora ispunjavati osnovne uvjete za realizaciju odgojno-obrazovnih programa za rad utvrđenih Pedagoškim standardom i normativom za predškolski odgoj i obrazovanje.

Posebno su istaknuli da ustanova mora imati adekvatan broj stručnih uposlenika sukladno broju djece po odgojnim skupinama (odgajatelja, kao i osoba koje su u fazi prekvalifikacije za odgajatelje u predškolskoj ustanovi) u radnom odnosu na neodređeno i određeno radno vrijeme, sa 40 satnim tjednim radnim vremenom.

Ako ustanova nema dovoljan broj odgajatelja, može se priznati kao odgajatelj jedna osoba po ustanovi koja je u fazi prekvalifikacije za odgajatelje u predškolskoj ustanovi.

Prekvalifikaciju mora završiti u roku dvije godine.

Odgojne skupine organizirane su sukladno Pedagoškim standardima i normativima za predškolski odgoj i obrazovanje, a vezano za uzrast djece (sukladno poglavlju IV „Broj djece u odgojnoj skupini“). Osnovni uvjeti za pedagoški rad, definirani Pedagoškim standardima i normativima za predškolski odgoj i obrazovanje (unutrašnji i vanjski prostor; oprema i sredstva za rad) moraju biti u skladu sa brojem djece.

Djeca smještena u privatne predškolske ustanove koje se sufinanciraju, moraju imati prebivalište na području Grada Mostara, odnosno roditelji ili staratelji.

Aplikacija

Pravo na subvencije za smještaj djece u privatnim predškolskim ustanovama na području Grada Mostara dodjeljivat će se na osnovu aplikacije privatne predškolske ustanove po osnovu upućenog poziva za dostavu aplikacija za subvencioniranje smještaja djece u privatne predškolske ustanove.

Realizacija subvencije privatnim predškolskim ustanovama sa područja Grada Mostara, vršit će se na temelju ispostavljenih mjesečnih računa privatnih predškolskih ustanova koje se subvencioniraju.

Uz račune će biti potrebno priložiti popis djece korisnika usluga ustanove iz prethodnog mjeseca, te ime roditelja/staratelja i broj kontakt telefona sačinjen po odgojnim grupama. Uz navedeni mjesečni račun, privatna predškolska ustanova, svaka tri mjeseca treba dostaviti popis stručnih djelatnika (odgajatelja) u stalnom radnom odnosu (potvrda Porezne uprave).

Sa privatnom predškolskom ustanovom sa područja grada Mostara koja ispunjava uvjete, Gradonačelnik će zaključiti ugovor o subvencioniranju kojim će regulirati međusobna prava i obveze.

Ukoliko se uspostavi da je dostavljena dokumentacija lažna, dobivena sredstva privatna ustanova je dužna vratiti na račun Grada Mostara u roku od 15 dana od dana zaprimanja zahtjeva za povrat sredstava.

Financijska pomoć mladim obiteljima

Kao razlozi donošenja odluke o subvencioniranju predškolskih ustanova navodi se da se odluka donosi radi financijske pomoći mladim roditeljima, čija su djeca korisnici usluga privatnih predškolskih ustanova sa područja grada Mostara s ciljem izjednačavanja uvjeta boravka djece u predškolskim javim i privatnim ustanovama.

''Ona predstavlja stimulirajuću mjeru za povećanje nataliteta i poticaj mladim ljudima sa područja grada Mostara da ostanu živjeti u svome Gradu. Odjel za društvene djelatnosti Grada Mostara predlaže da se u cilju realizacije demografske i pronatalitetne politike donese odluka kao u prijedlogu'', navodi se u obrazloženju Odluke.

Kopirati
Drag cursor here to close