Briga o djeci

Možda nekada i u BiH: Poslodavci su po zakonu obavezni pomoći ili osigurati brigu o djeci

Lifestyle / Obitelj | 27. 09. 2017. u 10:06 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanije u svijetu koje nude pomoć svojim zaposlenima u vezi sa brigom o djeci uvidjele su da se takva beneficija pozitivno odražava na njihovo poslovanje, privlačenje i zadržavanje radne snage i produktivnost radnika, navodi SE u priopćenju za medije IFC-a, ogranka Grupe Svjetske banke koji se bavi privatnim sektorom.

Izvještaj pod naslovom ''Rješavanje pitanja brige o djeci: Pomoć oko brige o djeci - prednosti za poslodavca'' - pojavio se u trenutku kada donositelji politika širom svijeta sve više uviđaju da se briga o djeci pozitivno odražava na poslovanje i razvoj.

U 11 od 50 ekonomija koje su bile predmet istraživanja Grupe Svjetske banke pod naslovom "Žene, poslovanje i zakon", poslodavci su po zakonu obavezni da pomognu ili osiguraju brigu o djeci.

Države koje su donijele zakone u kojima se predviđa pomoću vezi sa brigom o djeci su Brazil, Čile, Ekvador, Indija, Irak, Japan, Jordan, Nizozemska, Turska, Ukrajina i Vijetnam, navodi se u priopćenju Svjetske banke.

''Bez potpunog i jednakog sudjelovanja i žena i muškaraca, ni jedna država, zajednica ili ekonomija ne može da ostvari svoj puni potencijal ili odgovori na izazove 21. stoljeća'', navela je potpredsjednica IFC zadužena za mješovito financiranje i partnerstva Nena Stoiljković.

Izvještaj je pripremljen na osnovu studija slučaja o deset kompanija širom svijeta koje nude različite mogućnosti za rješavanje pitanja brige o djeci, počevši od brige o njima na radnom mjestu do subvencija za zaposlene.

Izvještajem su obuhvaćene kompanije: Afrifresh, Akamai, Borusan, The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Ltd. Martur, MAS Kreeda Al Safi-Madaba, Mindtree, Pandurata Alimentos Ltda., Safaricom i Schoen Klinik.

Studije slučaja pokazale su da briga o djeci zaposlenih značajno smanjuje odliv radne snage, povećava zainteresiranosti kvalitetnih kandidata za radno mjesto i smanjuje vrijeme popunjavanja radnih mjesta, povećava produktivnost kroz smanjeni broj sati odsustva sa posla, omogućava bolju usredočenost na posao i motivaciju i posvećenost poslu i ravnopravniju zastupljenost oba pola i napredovanje žena ka liderskim funkcijama.

Bolja i lako dostupna briga o djeci sve više postaje ključni pokretač ekonomskog rasta.

Kada su u okviru radne snage majke i očevi jednako zastupljeni pruža im se bolja šansa za povećanje prihoda domaćinstva i ostvarivanje značajnijeg utjecaja na rast kompanija i ekonomija.

U izradi izvještaja IFC se oslanjao na stručno znanje svojih strateških partnera Care, Instituta za istraživanje ženskih politika, Međunarodne organizacije rada, organizacije Kidogo, Globalnog ugovora UN, i Žena UN, kao i kompanija koje su uključene u Partnerstvo IFC-a za rješavanje pitanja brige o djeci.

Privatni sektor koji osigurava više od 90 posto radnih mjesta u zemljama u razvoju ključni je pokretač za otvaranje novih i boljih radnih mjesta. Rješavanje pitanja brige o djeci dio je širih napora IFC-a usmjerenih ne samo ka rješavanju praznina vezanih za rodnu ravnopravnost kod zapošljavanja, već i ka otkrivanju načina da javni i privatni sektor bolje surađuju na stvaranju tržišta usluga brige o djeci, navodi se u priopćenju Svjetske banke.

Kopirati
Drag cursor here to close