E-Porodilja

Otvorene prijave: Svakom djetetu rođenom 2024. godine po 1.000 KM

E-Porodilja je inovativna i u potpunosti elektronska usluga koja omogućava jednostavnu i brzu prijavu iz udobnosti doma, bez potrebe za papirologijom.
Lifestyle / Obitelj | 30. 05. 2024. u 14:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijave za jednokratnu podršku porodiljama za novorođenu djecu u Federaciji BiH za 2024. godinu od danas otvorene, a svako dijete rođeno u 2024. godini ima pravo na 1000 KM podrške.

E-Porodilja

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je održana konferencija za medije na kojoj je najavljeno otvaranje za prijave aplikacije E-Porodilja, koja omogućava svim majkama koje su rodile ili će roditi u 2024. godini da podnesu prijavu za podršku od 1000 KM za novorođenu djecu u Federaciji BiH, podršku iz oblasti natalitetnih politika koja je po prvi put osigurana s federalne razine.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić istaknuo je važnost ove aplikacije za obitelji u BiH i podržao inicijative koje olakšavaju život građanima. Istaknuo je da je ova jednokratna podrška samo početak, te naglasio da će jednokratna podrška od 1000 KM dijelom olakšati roditeljima prve dane roditeljstva i pomoći im da se bolje pripreme za nove izazove.

"Suočeni s izazovima demografske politike i niske stope nataliteta, a vođeni potrebom za boljom podrškom našim građanima, Vlada Federacije BiH je na prijedlog resornog Ministarstva rada i socijalne politike odlučila da u svoj proračun uvrsti ovaj program kao konkretan znak naše opredijeljenosti k stvaranju boljih uvjeta za život i podrške obiteljima s djecom. Iskreno se nadam da će građani, majke i roditelji prepoznati ovo kao naše prve korake u podršci obiteljima i da će zajedno s nama graditi naše društvo i jačati naše porodice kao najvažniji resurs na kojem ćemo graditi našu budućnost", rekao je Nikšić.

Bez papirologije

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić rekao je da je aplikacija od danas otvorena za prijave, te da sve majke novorođene djece u Federaciji BiH od danas mogu podnositi prijave za jednokratnu podršku od 1000 KM.

"E-Porodilja je inovativna i u potpunosti elektronska usluga koja omogućava jednostavnu i brzu prijavu iz udobnosti doma, bez potrebe za papirologijom. Jedini dokaz koji tražimo uz prijavu je potvrda o posjedovanju bankovnog računa kako bismo osigurali da nitko ne može zloupotrijebiti bilo čije podatke. Naš cilj je maksimalno olakšati proces prijave za majke, eliminirati papirologiju i preuzeti sve provjere putem službenih kanala", pojasnio je Delić.

Video: Jednokratna pomoć majkama u FBiH za novorođeno dijete u 2024., prijava putem aplikacije ePorodilja

Ova elektronska usluga, kako je rečeno, omogućena je uz suradnju i podršku IDDEEA, koja ne osigurala automatsku provjeru podataka iz prijave.

"Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) je, u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima, potpisala sporazum o razmjeni podataka s Federalnim ministarstvom, te omogućila elektronsku razmjenu podataka kako bi se procedure koje sprovodi ministarstvo automatizirale. Ovo je još jedan od uspješno završenih projekata IDDEEA-e, te još jedan od elektronskih servisa sa kojim se olakšalo građanima BiH", rekao je Almir Badnjević, direktor IDDEEA-e.

Tek početak

Narine Sahakyan, šefica UNDP programa u BiH, podsjetila je da je digitalna transformacija u javnom sektoru jedan od ključnih prioriteta UNDP-a u Bosni i Hercegovini.

"Naša suradnja s Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike u ovoj oblasti započela je kroz njihovu inicijativu za podršku veoma složenom procesu raspodjele subvencija za energetski ugrožena domaćinstva u Federaciji BiH, u okviru Energetskog paketa Europske unije. Ovo iskustvo je dovelo do veoma hrabre odluke Ministarstva da ode korak dalje i fokusira se na potpunu digitalizaciju svojih usluga. Rezultat je sustav 'e-Porodilja', potpuno digitalni proces prijave za novčanu podršku novorođenčadi u Federaciji BiH. Ova aktivnost, nadamo se, predstavlja tek početak šireg pružanja digitalnih usluga na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini'', istaknula je Sahakyan.

Aplikacija E-Porodilja, kako se navodi, rezultat je posvećenosti Vlade Federacije BiH i resornog ministarstva natalitetnim politikama i jačanju porodice kao temelja društva.

"Prioritet nam je pružiti podršku obiteljima kroz dugoročna, sustavna rješenja", zaključio je Delić i pozvao majke novorođene djece da se prijave i ostvare jednokratnu podršku za svako novorođeno dijete u ovoj godini.

Kopirati
Drag cursor here to close