Za bezbrižno majčinstvo

Svjetski tjedan dojenja: Edukativna konferencija za trudnice i dojilje

Hotel Mepas je u ponedjeljak, 5. kolovoza bio domaćin edukativne konferencije povodom Svjetskog tjedna dojenja, koja je okupila trudnice i dojilje u vrlo poučnom druženju.
Lifestyle / Obitelj | 06. 08. 2024. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ova konferencija pružila je priliku za razmjenu iskustava i stručnih savjeta, s ciljem rješavanja najčešćih problema pri dojenju i razbijanja zabluda vezanih za ovu važnu temu.

Program konferencije obuhvatio je širok spektar tema, uključujući prednosti dojenja za majku i dijete, uspostavu dojenja, oporavak rodilje tijekom babinja, prehranu dojilje, značaj majčinog mlijeka te važnost podrške okoline i pravilnog postupanja s novorođenčetom.

Foto: Bljesak.info / Svjetski tjedan dojenja: Edukativna konferencija za trudnice i dojilje 
Foto: Bljesak.info / Svjetski tjedan dojenja: Edukativna konferencija za trudnice i dojilje

Organizatorice, dr. Tanja Krešić, ginekolog, i Rusmira Arapović, savjetnica za dojenje, osigurale su kvalitetan sadržaj i stručne predavače za ovaj događaj.

Dr. Krešić je istaknula da je dojenje proces koji započinje još u trudnoći, a prvi kontakt "koža na kožu" nakon poroda ključan je za uspješan početak dojenja.

"Dojenje je vještina koju trebaju usavršiti i majka i beba. Prvi kontakt i stavljanje djeteta na dojku označavaju početak ovog procesa", kaže dr. Krešić. Ona dodaje da će dijete, ako pravilno prihvati dojku, dobiti kolostrum, koji je vrlo važan za zdravlje.

Također naglašava da je oporavak rodilje brži kada se dojenje rano uspostavi, te da savjeti okoline mogu često biti kontraproduktivni.

"Krivi savjeti i uniformni stavovi prema dojenju mogu biti prepreka. Majčino mlijeko je prirodno formulirano da zadovolji sve nutritivne potrebe djeteta", objašnjava ona.

Naglašava da dodatak preparata za nadohranjivanje treba ostaviti za posebne situacije, a siguran znak da dijete uspješno doji je porast težine i mokre pelene.

"Majčino mlijeko ne može biti nekvalitetno; ono zahtijeva strpljenje i trud", zaključuje dr. Krešić.

U predavačkom timu bili su dr. Ana Dugandžić Šimić, ginekolog, dr. Igor Karaban, ginekolog, dr. Jerko Brzica, pedijatar, Marija Puljić, neurorazvojni Bobath terapeut, te Nevena Pandža, nutricionist.

Ova edukacija nije samo pružila važne informacije, već je i ojačala zajednicu trudnica i dojilja kroz dijalog i podršku. Zahvaljujući stručnjacima i organizatoricama, sudionici su stekli nova znanja koja će im sigurni pomoći da se bore sa svim izazovima koje donosi majčinstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close