Vijeće

Usvojena strategija za mlade Mostara u ispražnjenoj Vijećnici

Važna je to tema, ali se odsustvom vijećnika pokazalo kako to neki olako shvaćaju.
Lifestyle / Obitelj | 15. 07. 2024. u 12:01 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar dobio je strategiju za mlade. Izglasalo je to Gradsko vijeće sa 24 glasa za – bez suzdržanih i bez onih koji su protiv – jer je dobar dio vijećnika napustio sjednicu nakon dizanja ruke za proračun.

Važna je to tema, ali se odsustvom vijećnika pokazalo kako to neki olako shvaćaju.

Tijekom rasprave o ovome dokumentu mogli su se čuti podaci nekoliko istraživanja. Tako je jedna anketa pokazala da 50 posto mladih ne zna kako pokrenuti vlastiti biznis, da bi većina mladih radila u privatnom sektoru. Da ih 63 posto od 512 ispitanih smatra da za posao treba imati vezu.

Iznesen je i podatak da je 2013. godine postotak mladih u Mostaru iznosi 21 posto što je oko 22.500 tisuća mladih dok statistike iz 2022. godine pokazuju kako je ta brojka manja za 4.000.

Nakon provedene Ankete o ispitivanju potreba, problema i stavova mladih u Gradu Mostaru, doneseno je  Rješenja o imenovanju radnih tijela u procesu izrade Strategije za mlade Grada Mostara 13. ožujka, kojim je gradonačelnik Mostara formirao pet radnih tijela s ciljem analize trenutnog stanja i definiranje problema po oblastima, te formuliranje prioriteta i mjera za rješavanje utvrđenih problema i potreba mladih Mostara.

Proces izrade podržan je od projekta ReLOaD2 financiranog od strane Europske unije i implementiranog od strane Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

''Metodologija procesa izrade Strategije za mlade Grada Mostara 2024-2028. zasnovana je na institucionalnom i normativnom okviru za strateško planiranje u Federaciji BiH odnosno, na Zakonu o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem te na Zakonu o mladima Federacije BiH'', navodi se u odluci.

 

Kopirati
Drag cursor here to close