20. obljetnica obnove Starog mosta

FOTO | Hari Varešanović: Bit će mi čast nastupiti u Mostaru

''Nadam se da će se duša svih ovih tajnih stvari koje sam otkrio osjetiti za vrijeme koncerta'', poručio je poznati bh. glazbenik.
Lifestyle / Zabava | 16. 07. 2024. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bit će mi čast biti kruna manifestacije povodom obilježavanja 20. obljetnice obnove Starog mosta u Mostaru'', rekao je na press konferenciji u Mostaru glazbenik Hari Varešanović.

On će, zajedno sa svojim bendom, nastupiti na koncertu koji organizira Grad Mostar, a kojim će se proslaviti 20. obljetnica završetka obnove Starog mosta i 19. obljetnica upisa Mostara na popis UNESCO-ove kulturne baštine.

Foto: Bljesak.info / Press konferencija

Koncert je zakazan za utorak, 23.7, na platou ispod Starog mosta, a ovaj jedinstveni glazbeni događaj je poklon Grada Mostara svim građanima i ulaz će biti besplatan.

Dosta toga me veže za Mostar

''Ima dosta godina koje me vežu za Mostar i mnoge koncerte, a taj ispraćaj na Eurosong u Atenu bio je spektakularan i to se ne zaboravlja. Sve se i dogodilo, kako je krenulo s tim ispraćajem, i uspjeh u Ateni i sve'', naveo je Varešanović.

Otkrio je i neke male tjane.

''Ono što možda ne znate, a što mi je posebno drago, što je te 1556. moj imenjak napravio taj most, neimar Hajrudin. Prije nego što sam počeo pjevati ja sam crtao i slikao. Svaki umjetnik koji uzme papir i olovku ima svoju viziju - crta jabuku ili nešto, a ja sam uvijek crtao mostarski most i doveo sam do savršenstva lukove, kamen... kao da sam arhitekt'', rekao je.

Foto: Bljesak.info / Hari Varešanović i Salem Marić

''Sve se dakle nekako spojilo i bit će mi čast biti kruna ove manifestacije i nadam se da će se duša svih ovih tajnih stvari koje sam otkrio osjetiti za vrijeme koncerta'', poručio je na kraju poznati bh. glazbenik.

Organizacijski odbor odradio veliki posao

Okupljenima se obratio i Salem Marić, predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije 20. godina obnove Starog mosta.

''Do sada smo odradili veliki posao i nadam se da će ova manifestacija biti nešto zaista što ovaj grad i ovaj most zaslužuju, nešto za pamćenje. Želim se zahvaliti Hariju što je pruhvatio da pjeva i BHRT-u, koja je naš partner, a manifestacija nije manifestacija jednog dana, ona traje od jučer, od kad je počela radionica arhitekture, na kojoj je prisutno 30 studenata sa 8 sveučilišta iz cijelog svijeta, koja će biti završena 22. u Vijećnici. Ona se uglavnom bavi zaštitom kulturno-povijesnih spomenika, a tema joj je obnova Starog mosta.

Foto: Bljesak.info / Salem Marić

Ono važno, drugo, je i međunarodna konferencija, koja će se održati 22. u večernjim satima, a 23. je glavna međunarodna konferencija 'Dijalog za budućnost', čiji su nositelji aktivnosti Predsjedništvo BiH, odnosno Denis Bećirović, Ministarstvo vanjskih poslova sa ministrom Dinom Konakovićem, a doći će i svi ministri vanjskih poslova iz regije i mnogi dužnosnici i ugledni gosti, koji su dali svoj obol u pomoći obnove starog mosta i pomoći Gradu Mostaru. Konferencija će biti završena potpisivanjem Deklaracije'', rekao je Marić.

Naveo je kako je najvažniji događaj 23. srpnja.

''Naravno, u večernjim satima, 23. srpnja, najvažniji dio, centralna manifestacija, koju organizira Grad Mostar, od 21 do 22 sata, obraćanje gostiju, dodjela zahvalnica istaknutim osobama i zemljama koje su pomogli obnovu i razvoj Grada i Mostara, kao što su Svjetska banka i UNESCO, a kao šlag na kraju koncert Hari Mata Harija'', poručio je predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije.

Izravan prijenos na BHRT

Događaj će izravno prenositi BHRT, a u ime ove TV kuće okupljenim novinarima obratila se Medina Šehić.

''BHRT će u skladu sa programskim opredjeljenjem i ulogom javnog servisa dati svoj doprinos u promociji ovog događaja. Kroz direktan prijenos, kao i snimanje i emitiranje koncerta grupe Hari Mata Hari, i drugih TV sadržaja podržat ćemo važnu manifestaciju - 20. obljetnicu obnavljanja Starog mosta u Mostaru'', navela je Šehić.

Foto: Bljesak.info / Medina Šehić

''Što se tiče ovog centralnog dijela, mislim da su ambijent i sve što podrazumijeva Stari most, a to nije samo Stari most, kao i pojava, karizma i glas Harija Varešanovića vrlo komplementarni, i ja mislim da mu je jedino konkurencija Lana Pudar, jer u tom ambijentu slavimo njene velike sportske uspjehe'', dodala je.

''BHRT je ponosan što je dio ove manifestacije, jer mislim da se svi, od organizatora, preko Harija, do nas, osjećamo malo bliže Mostarima, čuvarima Starog mosta, u pravom smislu te čarobne riječi sa više aspekata i nivoa'', zaključila je Šehić.

Središnja manifestacija proslave 20. obljetnice završetka obnove Starog mosta i 19. obljetnice upisa Mostara na popis UNESCO-ove kulturne baštine počet će u 21 sat, a prisutnim će se, između ostalih, obratiti dužnosnici UNESCO-a, Svjetske banke, te grada Mostara.

Nakon toga bit će dodijeljene zahvalnice organizacijama i pojedincima, a pripremljen je zanimljiv višesatni program.

Kao vrhunac manifestacije bit će održan spektakularan koncert Harija Mata Harija.

Stari most sagrađen je davne 1566., a, nakon oštećenja u ratu 1992. i rušenja tijekom rata 1993., obnovljen je 23.7.2004. godine. Rekonstrukcija Starog mosta u Mostaru trajala je punih šest godina. 

Kopirati
Drag cursor here to close