13. srpnja 1985.

Dan kada je Zemlja plesala!

Lifestyle / Zabava | 14. 07. 2024. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na dan Live Aida, 13. srpnja 1985. godine, po prvi put u povijesti dobrotvornih koncerata, Phil Collins je istovremeno nastupao u Philadelphiji i Londonu, u društvu najvažnijih glazbenih izvođača tog vremena.

Collins je bio na koncertnoj turneji po Sjedinjenim Državama kada je upoznao Roberta Planta, koji ga je pozvao da nastupi na Live Aidu u Philadelphiji.  Collins nije dugo razmišljao i pristao je.

Sting, iz benda The Police, također je kontaktirao Collinsa. Ne želeći nastupati sam, zamolio je Collinsa da svira bubnjeve s njim na Live Aidu u Londonu. Ponovno je Collins pristao.

No, s oba koncerta koji su se odvijali istovremeno, činilo se da Collins neće moći nastupiti na oba mjesta koja su bila udaljena tisućama kilometara. Ipak, producenti nisu odustali nego su predložili promjenu rasporeda, iskorištavajući vremenske zone i let Concordeom kako bi poduhvat barem teoretski bio izvediv.

Collins je prihvatio ovu prekrasnu avanturu, ali sve je moralo biti isplanirano do najsitnijih detalja. 'Povijesni' dan je stigao 13. srpnja 1985. godine. Collins je nastupio na stadionu Wembley u 14 sati s Stingom, u danu kada su na pozornici bili i Paul McCartney, The Who i Queen.

Neposredno nakon svog nastupa, žurio je do helikoptera na aerodromu i ukrcao se u Concorde, koji ga je za 3 sata odveo do Philadelphije. Collins je čak pokušao uspostaviti live vezu s Philadelphijom tijekom leta, iako je kvaliteta zvuka bila loša.

Činilo se kao luda ideja, ali pravi uspjeh bio je slijetanje u New York i ukrcavanje u helikopter za Philadelphiju. Dolaskom u Philadelphiju za Live Aid, Collins se nije zaustavio.

Prvo je svirao s Ericom Claptonom, zatim samostalno, a nakon što je završio svoj nastup, najavio je dugo očekivanu rekreaciju Led Zeppelina, svirajući bubnjeve. Na tom nezaboravnom danu, Phil Collins je nastupao na Live Aidu u Londonu i Live Aidu u Philadelphiji, zahvaljujući Concordeu.

Kopirati
Drag cursor here to close