UWC Mostar

Mostar: Održan "Put oko svijeta za 80 minuta"

Na ovom veselim događaju, posjetitelji su imali priliku upoznati 70 zemalja svijeta, saznati više o njihovim običajima te uživati u ukusnim jelima i tradicionalnim plesovima.
Lifestyle / Zabava | 21. 09. 2024. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu, 21. rujna 2024., održan je događaj pod nazivom "Put oko svijeta za 80 minuta" u organizaciji Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar).

Tim povodom, učenici su građanima Mostara predstavili svoje zemlje, tradicije i kulture. Na ovom veselim događaju, posjetitelji su imali priliku upoznati 70 zemalja svijeta, saznati više o njihovim običajima te uživati u ukusnim jelima i tradicionalnim plesovima.

Direktor za napredak i outreach na UWC-u Mostar Haris Idriz kaže da je predivno što su na ovaj način ljudi zajedno te što se s jednog mjesta širi harmonija mira.

"Ovakav događaj potreban je da pokaže kako svi zajedno možemo surađivati, bez obzira na to odakle dolazimo. Ovakvi događaju pokazuju koliko je svijet raznovrstan i da svi zajedno možemo uživati u tim raznolikostima", poručio je Idriz.

Foto: Bljesak.info / Put oko svijeta za 80 minuta

Maria Paula i Ana Sofia, učenice iz Kolumbije, podijelile su svoje oduševljenje Mostarom i sudjelovanjem u događaju "Put oko svijeta za 80 minuta" što je omogućilo svim učenicima da predstave različite svjetske kulture.

"Ova prekrasna inicijativa pruža nam priliku da pozitivno utječemo na zajednicu, a ujedno se i lijepo provedemo u Mostaru", kazale su Maria Paula i Ana Sofia koje su s ponosom predstavile Kolumbiju, donoseći okuse svoje zemlje kroz tradicionalnu hranu, voće i povrće.

Matea Jandrić iz Prijedora izrazila je zadovoljstvo da u ovoj školi i u ovakvom programu ima priliku provesti posljednje dvije godine svoga školovanja. Ovaj dan je, kako kaže, "poseban za sve nas jer pokazuje koliko je važno biti ujedinjen".

" Ovo je nevjerojatna i jedinstvena prilika da predstavim svoju zemlju i kulturu, ali upoznam i druge kulture. Smatram ovo velikim događajem za grad Mostar, ali i cijelu regiju", rekao je Feđa Temimović iz Bihaća.

Foto: Bljesak.info / Put oko svijeta za 80 minuta

Guadalupe iz Argentine kaže da je ovakav događaj predivan trenutak za prikazati svoju kulturu, ne samo ljudima iz škole, nego i građanima Mostara.

Predivno je iskustvo za probati i upoznati razne kulture iz cijeloga svijeta, smatra ona.

"Na svom štandu predstavljam dres našeg nogometaša Messija, zatim tradicionalno piće pod nazivom 'mate' koje je slično čaju. Zatim imamo i tradicionalno jelo 'empanadas' u koje smo stavili piletinu. Osim toga, pripremili smo 'alfajor' kolačiće, tradicionalne slatkiše koji se obično prave od brašna, meda i orašastih plodova", pojasnila je Guadalupe.

Tijekom dana održana je i revija narodnih nošnji iz više od 50 zemalja, kao i plesne izvedbe tradicionalnih plesova iz Afrike, Azije, Južne Amerike i Europe.

Događaj se, kao i prethodnih godina, održao na Šetalištu Nikole Šubića Zrinskog u Mostaru.

Ovo okupljanje je još jednom pokazalo bogatstvo svjetskih kultura i potvrdilo važnost međusobnog razumijevanja i prijateljstva.

Kopirati
Drag cursor here to close